Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Mnichov | Německo | Nizozemsko | Lucembursko | Rakousko | Španělsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: Nováček ve Švýcarsku  (Přečteno 72806 krát)
Mogadi



Karma: 0
Příspěvků: 17


« : Listopad 04, 2013, 08:58:13 am »

Zdravím, od ledna nastupuju do práce  ve Švýcarsku a chtěl bych poprosit zdejší matadory o rady... ohledně všeho  Škleb 1)Stěhuju se s přítelkyní, která zatím práci ve SUI nemá, tak bych se chtěl optat co má ona "dělat" s českým i švýcarským pracovním úřadem, je třeba nějaké při/odhlášení se? 2) jak a kde řešit pracovní povolení? 3) co zdravotní pojištění? platíte si i v ČR? jaké si mám vybrat ve SUI? 4) bankovní účet máte český nebo švýcarský? Děkuji za odpověď na cokoliv  Úsměv
Zaznamenáno
Aria86



Karma: 3
Příspěvků: 202


« Odpověď #1 : Listopad 04, 2013, 09:13:39 am »

Tak at se ti tu libi.
1+2) Pokud praci nema, nemusi se tu na pracovnim urade vubec hlasit. Bez prace nedostane ani povoleni k pobytu, jedine, ze by si se za ni zarucil - dostatek financnich prostredku pro vas oba. Pritelkyne tu muze byt 3 mesice bez papiru jako turista a behem teto doby si muze hledat praci. Od pracaku tu nic nedostane, kdyz nema povoleni a nema odpracovanou urcitou dobu tu v CH. Pro tebe by povoleni nemelo byt problem, kdyz mas praci bud ti to vyridi zamestnavatel nebo zajdes s pracovni smlouvou a pasem na gemeinde a tam uz to poslou dal na migracni, kde ti prideli povoleni.
3) Pojisteni si urcite musis platit v CH. Ze zakona je dano, ze se musi kazdy obcan zijici v CH behem 3 mesicu od prijezdu pojistit u zdejsi pojistovny, zpetne k datu prijezdu. Byva to kontrolovano durch Gemeinde, sou Gemeinde kde ti nevyridi povoleni dokud jim nedas potvrzeni o pojisteni u svycarske pojistovny, dale to kontroluje i AHV. Kdyz se nepojistit pojisti te sami a mnohokrat za mnohem draz nez by ses ty sam pojistil.
4) Bankovni ucet urcite svycarsky  Mrknutí
Snad ti to trochu pomohlo. 
Zaznamenáno
Mogadi



Karma: 0
Příspěvků: 17


« Odpověď #2 : Listopad 04, 2013, 09:58:54 am »

Pomohlo mi to dost. Takže přítelkyni tady budu mít zatím 3 měsíce jako turistku a pojistím ji až po těch 3 měsících co ji nahlásím?
Zaznamenáno
Aria86



Karma: 3
Příspěvků: 202


« Odpověď #3 : Listopad 04, 2013, 10:12:06 am »

Ty ji ale nemuzes jen tak nahlasit, zde je to tak, ze povoleni k pobytu dostanes pouze kdyz mas praci - pritelkyne si muze behem tech 3 mesicu hledat praci a kdyz nic nenajde tak si musis zjistit u gemeinde kde budete bydlet zda ji muzes prihlasit tim stylem, ze by si ses za ni financne zarucil, na to musis ale dostatecne vydelavat a pritelkyne by pak dostala pripadne povoleni kde by ale pravdepodobne stalo ze zde muze zit, ale nemuze pracovat, protoze si se zarucil ze mas dostatek penez pro vas pro oba. Jakmile by si ale pritelkyne nasla praci muze tohle povoleni vymenit za normalni povoleni na ktere muze i pracovat, staci k tomu pracovni smlouva. take existuje povoleni na stellensuche, ktere se vydava na 6 mesicu a muze byt az na 12-18 mesicu prodlouzeno. Hodne stesti pri vyrizovani. 
Zaznamenáno
loupeznik



Karma: 0
Příspěvků: 55


« Odpověď #4 : Listopad 04, 2013, 11:19:54 am »

A nezapomeň si pak odhlásit zdravotní pojištění v Česku.
Zaznamenáno
Skilljoke



Karma: 0
Příspěvků: 10


« Odpověď #5 : Listopad 04, 2013, 11:20:44 am »

No to su zaujimave info ...

Mozes tu byt 3 mesiace ako turista? Pokial ja viem, tak to je len par tyzdnov ...

Moja priatelka sa hned zapisala a ziadala o povolenie. Tym ze sa prihlasila na RAV (Urad prace), tak dostala najnizsie povolenie na pol roka a nemusela vobec preukazovat ci ma na zivot tu peniaze (lebo bola prihlasena na urade prace).

Horsie vsak bolo, ze si musela najst robotu do pol roka, inac by zacali problemy. Zacala hned pracovat na 40 percent v McDonalde (ti vzdy hladaju) a este jeden den pomahala ako babysitterka. Po pol roku dostala B povolenie na 5 rokov a problem solved.

Po roku sa oboch robot zbavila a uz mala narok na podporu. Taktiez dostala kurz nemciny zadarmo (intenzivne na 3 mesiace) a momentalne zacala robit praktikum v jej odbore.

Pokial viem, tak je omnoho lepsie mat L povolenie ako ziadne pri hladani roboty.
Zaznamenáno
Aria86



Karma: 3
Příspěvků: 202


« Odpověď #6 : Listopad 04, 2013, 11:58:29 am »

Skilljoke: Ano a v jakem roce to bylo co se tve pritelkyne tyce? Zalezi i na kantonech, kazdy kanton to resi jinak, pritelkyne mela stesti  Mrknutí Co se tri mesicu tyce, ano, muzes tu byt 3 mesice bez povoleni, dokonce muzes i do 90 dni pracovat bez povoleni, musis byt pouze nahlaseny na prislusnych uradech. Ale nejlepsi by stejne bylo kdyby si Mogadi vse podrobne zjistil na dane Gemeinde, jak jiz sem rikala, kazdy kanton se na tyto veci divat jinak.
Zaznamenáno
Skilljoke



Karma: 0
Příspěvků: 10


« Odpověď #7 : Listopad 04, 2013, 03:18:35 pm »

Mir sind Zuri Úsměv (Kanton Zurich)

Neviem, no nas dost postrasili na Gemeinde ze sa ma hned prihlasit. O par dni sa prihlasila na RAV a uz to bolo hotovo. Pravda je ze sme prisli v lete 2011 a to este tieto kvoty na pristahovalcov z vychodnej europy iba zvazovali.

Ak sem idete kvoli robote, tak by ste mali mat nad 4000 CHF mesacne a to je viac ako zivotne minimum pre dvoch (3200 alebo 3600 je/bolo minimum), cize by problem s povolenim nemal byt.

Taktiez zdravotnu poistku treba uzavriet do 3 mesiacov od prichodu (od datumu v povoleni)...
Zaznamenáno
Abbandonatta



Karma: 0
Příspěvků: 14


« Odpověď #8 : Listopad 04, 2013, 06:25:18 pm »

A ja mam zkusenost, ze kdyz se prihlasis na urad prace hned, dostenes L na tri mesice, do tri mesicu si bud najdes job, nebo L konci. A to vim na 100%, ze to tak funguje, protoze jsem to tak chtela resif, nez jsem nasla job, jako novacek ve Schweiz.
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #9 : Listopad 04, 2013, 08:09:36 pm »

ad 1) Jenom pro uplnost, problem s papiry pro pritelkyni se da in extremis resit zmenou stavu pritelkyne na pani Mogadi.

ad 2) S pracovnim povolenim by Te mel pomoci budouci zamestnavatel, doptat se muzes na migracnim urade Tveho kantonu.

ad 3) Mas povinost mit mistni zdravotni pojisteni nejdele po trech mesicich a naopak zakaz soubehu pojisteni CR/CH. CH pojisteni si muzes vybrat comparis.ch.

ad 4) Bankovni ucet budes potrebovat v CH, byva napsano v pracovni smlouve, ze vyplata se prevadi na lokalni ucet, ten cesky si muzes nechat, nebo ho zrusit.
Zaznamenáno
biohazzard



Karma: 0
Příspěvků: 2


« Odpověď #10 : Listopad 15, 2013, 12:25:49 pm »

Zdravím všechny!
Od nového roku budu pracovat v kantonu Zürich, takže mne čeká všechno vyřizování a zařizování. Přečetl jsem si dost příspěvků na tomto fóru, ale stále mám pár otázek se kterými mi snad někdo pomůže Úsměv
- Mám podepsanou pracovní smlouvu a mám v ní i adresu, jelikož budu bydlet přímo v místě zaměstnání u zaměstnavatele. Je tedy nutné žádat        zaměstnavatele o nájemní smlouvu, nebo bude stačit ukázat prac.sml.s adresou? Nechtěl bych mít nějaké komplikace např. na úřadech, nebo na hranicích při stěhování veškerého svého vybavení.
- Máte někdo zkušenosti se změnou daňového rezidenství? Jestli je nutné něco vyřídit v ČR, jestli můžu zažádat až po tom co prokážu že tu jsem už půl roku atd?
- Přítelkyně dokončuje VŠ, tedy je studentka v ČR a bude půl roku se mnou jen bydlet a připravovat se na diplomku, je nutné aby se někde nahlásila?

Tak to jsou otázky, které mne na začátku nejvíc pálí. Určitě budou další, ale ty dám do příslušných vláken.
Díky všem za případnou pomoc! Mrknutí
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #11 : Listopad 16, 2013, 09:15:25 am »

>>>- Máte někdo zkušenosti se změnou daňového rezidenství?

Tady asi vsichni ;-)

Rezidentsvi vznika/zanika samotnym faktem prestehovani, neni treba se na bernaku odhlasovat/ prihlasovat.   

S pritelkyni budou problemy, viz diskuze v tomto vlaknu.

Pokud mas ve smlouve explicitne napsano, ze zamestnavatel te necha tam a tam bydlet, mohlo by to uradum stacit.
Zaznamenáno
biohazzard



Karma: 0
Příspěvků: 2


« Odpověď #12 : Listopad 19, 2013, 05:31:55 pm »

Tak to jsem ani netušil že to je tak jednoduché a nemusím se nikde hlásit Úsměv

Šlo by v případě přítelkyně, aby byla třeba 3 měsíce v CH (jako turista), pak na měsíc odjela zpět do ČR a pak se zase na 3 měsíce přijela?
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #13 : Listopad 19, 2013, 08:02:27 pm »

<<Šlo by v případě přítelkyně, aby byla třeba 3 měsíce v CH (jako turista),
<< pak na měsíc odjela zpět do ČR
<< a pak se zase na 3 měsíce přijela?

To by se uradum asi moc nelibilo, tedy kdyby to vyslo najevo. Wiederanreise jako turista je mozna az po nejake dobe, kolik to presne je dni nevim, ale urcite vice nezli mesic, v Tvem scenari by Tvoje pritelkyne v Ch mela de-fakto trvaly pobyt, a k tomu by bylo treba povoleni.

Zeptej se radeji na migracnim urade Tveho kantonu. Nekousou, komunikuji 5 jazyky, maji telefon i e-mail.

Ja bych se spise jeste pred tim zeptal toho noveho zamestnavatele, co se u nej chystas bydlet, jestli Ti vubec v tom Tvem firemnim utulku pritelkyni povoli.
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | © Socrates.cz 2024


spolujizda | Autostop.pl | Autostop.sk | Zahnarzt München