Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Mnichov | Německo | Nizozemsko | Lucembursko | Rakousko | Španělsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: Brigáda v Zürichu - přihlášení k pobytu - Migrationsamt  (Přečteno 40455 krát)
Pilnas



Karma: 0
Příspěvků: 3


« : Červen 11, 2014, 04:50:48 pm »

Ahoj, rozhodl jsem se na jeden měsíc odjet do Zürichu a zkusit si tu najít nějakou letní brigádu v restauraci a podívat se jak to tu funguje. Chci se s Vámi podělit o svoje zkušenosti a zeptat se na pár věcí. Chtěl bych se sem příští rok po studiu vrátit a najít si nějakou normální práci na stálo. Bydlím tu u strýce, který má švýcarský občanství.

Práci jsem si našel tak, že jsem obešel asi 7 restaurací a ptal se, jestli nepotřebují někoho na výpomoc. V jedné restauraci si mě zavolali na „Schnupperzeit“(zkušební směna) a dali mi  Arbeitsvertrag, kde je napsaný "Arbeitsbewilligung notwendig".
Poslali mě s tím na Migrationsamt (Zürich, Berninastrasse 45) chtěl jsem si tam zažádat o Arbeitsbewilligung. Tam mi řekli, že nejdřív musím mít zaregistrovaný bydliště a pak můžu dostat povolení k práci. Takže jsem se zaregistroval na Kreisebüro, zaplatil poplatek 85 CHF, dal jim fotku, a podepsaný návrh pracovní smlouvy. Ještě chtěli podepsat papír od mého strýce, že u něj bydlím.

Přihlásil jsem se tedy k pobytu a dostal jsem "Meldebestätigung für Ausländische Personen". Pracovní povolení mi mají poslat do 3 týdnů.

Ptal jsem se taky na odhlášení pobytu a prý se musím odhlásit, pokud odjedu na více než na 3 měsíce mimo Švýcarsko (což mám v plánu). Ženská na Kreisebüro mi řekla, že pokud se znovu budu chtít přihlásit tak zase zaplatím těch 85 CHF.

Chci se Vás zeptat, jestli máte někdo s tímhle přihlašováním a odhlašováním zkušenosti, a jestli reálně hrozí nějaká pokuta, za to, že se neodhlásím a prostě to nechám běžet a vrátím se třeba až za rok.(Nedokážu si představit, že by kontrolovali, že nejsem ve Švýcarsku déle než 3 měsíce).

Musím v této chvíli něco řešit na Migrationsamt, nebo se o všechno sami postarají? Bude Meldebestätigung stačit zaměstnavateli k podepsání smlouvy, nebo si musím vyžádat ještě nějaký dokument, že jsem si zažádal o pracovní povolení?

Návrh pracovní smlouvy je na dobu neurčitou (Unbefristet)
Na konci června musím jet pryč.
V práci jsem neřekl, že plánuji zůstat jen tak krátce, zkušební doba jsou 3 měsíce a výpovědní lhůta po tuto dobu jsou 3 dny, takže jim asi oznámím poslední týden, že už od Července nebudu pracovat.

Díky za odpovědi.


« Poslední změna: Červen 11, 2014, 09:24:40 pm od David » Zaznamenáno
Aria86



Karma: 3
Příspěvků: 202


« Odpověď #1 : Červen 12, 2014, 07:31:40 am »

Ahoj.
Pro praci do 3 mesicu nepotrebujes Bewilligung pouze specialni Meldeverfahren. Az od prace na 3 mesice je nutne povoleni. Jelikoz je ale tva prace unbefristet a ty si svemu zamestnavateli zamlcel, ze neplanujes zustat dyl jak mesic, vyzadoval povoleni, ktere s nejvetsi pravdepodobnosti dostanes B, protoze je to uz zase mozne, kdyz ma clovek smlouvu na unbefristet. Dulezite si byt vedom toho, ze jakmile dostanes povoleni musis se ve Svycarsku i pojistit behem tri mesicu. Pokud se behem tri mesicu nepojistis pojisti te Gemeinde sama , tzv. Zwangszuweisung. Tim se dostavame k problemu opusteni zeme a neodhlaseni se. Od neceho maji i Svycari zakony, ktere by se mely dodrzovat. S povolenim B muzes opustit zemi na 6 mesicu bez toho abys povoleni ztratil. Coz v tvem pripade tak neni. Tudiz se budes muset zase hezky odhlasit pokud nechces platit pojistovnu, dane atd. Ikdyz tu uz nebudes, ale budes tu i nadale prihlaseny tak ti urcite bude Gemeinde posilat neco kvuli danim a v tom pripade prijdou na to, ze uz v zemi nejsi. Oni ti Svycari nejsou zas tak pitomy jak si spousta lidi mysli.  Mrknutí
Viel Glück!
Zaznamenáno
Pilnas



Karma: 0
Příspěvků: 3


« Odpověď #2 : Červen 13, 2014, 07:38:05 am »

Díky moc za odpověď. Takže teoreticky když bych dostal pracovní smlouvu na dobu určitou do 3 měsíců, tak bych se ani nemusel registrovat a platit ten poplatek 85 CHF?  (Teď už to asi nezměním, ale abych věděl pro příště a mohl poradit dalším lidem).

Až budu odjíždět tak se teda určitě odhlásím, protože pojištění tady ve Švýcarsku bude asi hodně drahý a vyšlo by to za rok na více než 85CHF...

Když se vrátím za rok, řekněme 15.6.2015 tak si zase budu muset znovu žádat o pracovní povolení i když to B je na 5 let?
Tohle jsem našel na: ajob.cz

"Povolení k pobytu (povolení B EU/EHS)
Jestliže máte pracovní smlouvu na jeden rok nebo na dobu neurčitou, musíte požádat o povolení k pobytu, které je platné 5 let. Toto povolení k pobytu zaručuje pracovní a geografický pohyb, to znamená, že můžete změnit povolání, místo pracovního výkonu nebo se stát osobou samostatně výdělečně činnou. Při předložení pracovní smlouvy na jeden rok nebo více, vám může být povolení k pobytu prodlouženo na další období pěti let. Prodloužení může být omezeno, pokud byste byl nezaměstnaný po dobu více než 12 měsíců po sobě."


Té babě na úřadě jsem řekl, že určitě neplánuji zůstat na déle než na 2 měsíce a ta se na mě začala dívat jako na kriminálníka a řekla mi že v tom případě moje smlouva je neplatná, tak jsem se to snažil zakecat na mou špatnou Němčinu, že jsem to myslel jinak Smích
« Poslední změna: Říjen 26, 2014, 07:05:46 pm od David » Zaznamenáno
Aria86



Karma: 3
Příspěvků: 202


« Odpověď #3 : Červen 13, 2014, 08:08:47 am »

Ano, prihlasovat by si se musel tak jako tak, ale nemusel si si zadat o povoleni, pouze jim oznamit ze si tu a ze nezustanes dyl jak 3 mesice a oni by ti pak vystavili na to potvrzeni, bracha sem tak taky jezdi na leto si ke studiu privydelat:  https://www.bfm.admin.ch/content/bfm/de/home/themen/fza_schweiz-eu-efta/meldeverfahren.html Urcite se za to nejaky maly poplatek plati, de neni nic zadarmo.  Škleb
Jinak ano, B povoleni je platne 5 let, ale pouze v tom pripade, ze zemi behem teto doby neopustis na vic jak 6 mesicu, coz neni tvuj pripad. Pri tvem odhlaseni ti B propadne a musis si pristi rok zadat o nove. Eine Bewilligung erlischt:
 •mit der Abmeldung ins Ausland
 •mit der Erteilung einer Bewilligung in einem anderen Kanton
 •mit Ablauf der Gültigkeitsdauer der Bewilligung
 •mit der Ausweisung
 
Wird die Schweiz ohne Abmeldung verlassen, so erlischt:
 •eine Kurzaufenthaltsbewilligung nach drei Monaten,
 •eine Aufenthalts- und Niederlassungsbewilligung nach sechs Monaten.
 
Eine Niederlassungsbewilligung kann bei Verlassen der Schweiz mittels Gesuch während vier Jahren aufrechterhalten werden (Zweck: Sicherung der beruflichen bzw. ausbildungstechnischen Mobilität).

Doufam, ze je ti to ted uz jasnejsi. Tohle vsechno by mel ale strejda vedet, ne!?  Mrknutí
Zaznamenáno
Pilnas



Karma: 0
Příspěvků: 3


« Odpověď #4 : Červen 13, 2014, 09:15:12 am »

Díky moc, teď už je to jedno, protože normální povolení k práci už nejspíš dostanu, ale jaký výhody oproti povolení B by pro mě mělo teda to "Meldeverfahren" když tu zůstanu jen měsíc? Zajímá mě to jen pro příště... Když se pak příští rok vrátím a budu znovu žádat o pracovní povolení, bude to ten stejnej proces, nebo se něco změní, když už jsem tu jednou byl zaregistrovanej a povolení jsem dostal?

(Pra)strejda už tu je od roku 1969, takže už si to nepamatuje přesně a za tu dobu se toho určitě hodně změnilo Smích . Krom toho má už dávno Švýcarský občanství.
Zaznamenáno
Aria86



Karma: 3
Příspěvků: 202


« Odpověď #5 : Červen 13, 2014, 09:22:44 am »

Hele, jak ti jiste prastrejda  Škleb rekl, tak bylo odsouhlaseno omezeni prisunu cizincu, maji to uzakonit do tri let od odhlasovani. EU se certi a tak buhvi, jak to dopadne. Ale pristi rok bych se jeste niceho nebala, oni zas tak rychli nejsou a hlavne s tim vetsina politiku nesouhlasi, takze to budou natahova jak jen se da. Podle me ikdyz si uz jednou povoleni mel musis pote projit stejnou procedurou jako ted, ale rok je jeste dlouha doba, treba do te doby zase neco zmeni, jak oni radi meni. O to se zacni zajimat az to bude aktualni, treba se sem ani nevratis, clovek nikdy nevi.  Úsměv
K prastrejdovi: toz to mel tenkrat uplne jine podminky Smích ale kdyz si te sem k sobe vzal, mohl se trosku informovat aby ti pomohl.  Mrknutí
Zaznamenáno
petr.zurich



Karma: 0
Příspěvků: 1


« Odpověď #6 : Červen 14, 2014, 03:36:50 pm »

Ahoj,

můžete mě někdo poradit mám pracovat v Zurichu.
A zaměstnavatel po mě chce na pracovní povolení na 5 let  500,-

Předem díky za info.
Petr
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | © Socrates.cz 2024


spolujizda | Autostop.pl | Autostop.sk | Zahnarzt München