Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Mnichov | Německo | Nizozemsko | Lucembursko | Rakousko | Španělsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: nemocenská - dotaz  (Přečteno 48624 krát)
keira22



Karma: 0
Příspěvků: 2


« : Září 29, 2014, 08:54:13 pm »

zdravím, mohl by mě prosím někdo poradit ohledně nemocenské? Jsem přihlášená v Německu u AOK. sOUČASNĚ mám v Čechách hrazenou plnou péči. ( V AOK jsem vyplnila formulář  a z české pojištovny mi přišla kartička s průvodním dopisem že mám vše hrazeno). V Německu bydlím jen v pracovní dny - v době volna jezdím do Čech. POKUD V ČECHÁCH VE SVÉM VOLNU ONEMOCNÍM, JAK JE TO S NEMOCENSKOU? Nehodlám jet s teplotami, průjmem atd. 500 km ZPĚT DO NĚMECKA,PŮJDU TEDY KE SVÉMU OBVODNÍMU LÉKAŘI A DOSTANU ČESKOU NESCHOPENKU. ALE CO TEď?? Mám tu českou neschopenku poslat svému německému zaměstanavateli či JAKÝ JE POSTUP, PORADÍTE NĚKDO?
Zaznamenáno
honza3333



Karma: -24
Příspěvků: 676


« Odpověď #1 : Říjen 01, 2014, 12:22:07 pm »

Musíš v D k německému lékaři a nebo požádat AOK o to jestli můžeš marodit v česku. Zaměstnavatel ti českou neschopenku uzná, ale pokud budeš marodit více než 6týdnů a budeš krankengeld chtít od AOK, tak s tebou vymetou.
Zaznamenáno
kosmopolita



Karma: -25
Příspěvků: 348


« Odpověď #2 : Říjen 01, 2014, 10:57:01 pm »

Nevymetou. Marodil jsem více jak 6 týdnů. Normálně si pěkně v Česku pomarodíš. Jak říkáš - pošli svému německému chlebodárci začátek neschopnosti. Ukončení vezmi sebou až pujdeš do práce. Akorát se to po 6 týdnech marodění změní. Pak tě platí AOK a to je kolem 60%.(myslim) A od toho se to jmenuje PLNÁ PÉČE: takže plná. Ona jim to VZP přeučtuje. (je na to mezinárodní dohoda o zdrav. péči lidí, kteří se pohybují na obou stranách) Jestli by ti náhodou AOK mělo dělat problémy, tak je nahlaš na centrále mezinár.úhrad v Praze,( nebo jak se to jmenuje). A oni si už s nima poradí. Aspoň mně to tak řekli, když jsem tam volal pro sichr, že by byly komplikace s AOK.(taky jsem měl obavy, když jsem poznal, jak to tu chodí) Ale radši se ještě ujisti sama. Zavolej do své český zdrav.pojištovny a příp. do toho centra v Praze. Ať máš jistotu. (toto jsou moje zkušenosti) P.S. Jo a jestli máš jen nějakou chřipku na týden nebo 2 a bude tě platit v rámci těch 6 týdnu zaměstnavatel, tak to by mělo být snad upně bez problému.  Já jsem uvedl svůj případ, kdy jsem byl na operaci. A další bude následovat letos.
« Poslední změna: Říjen 01, 2014, 11:12:44 pm od kosmopolita » Zaznamenáno
honza3333



Karma: -24
Příspěvků: 676


« Odpověď #3 : Říjen 02, 2014, 11:45:20 am »

V žádném případě to nefunguje tak, že AOK nahlásíš, že marodíš a oni ti budou posílat Krankengeld! AOK uznává jen Krankenschein od německého lékaře. A nebo ti musí povolit léčbu v česku. Je na to vyhláška a tu AOK dodržuje.......... Já jsem čekal na peníze cca 4 měsíce a dostat to z nich byl nadlidský výkon. Musel zasáhnout advokát jinak bych dodnes nic neměl. Je to moje zkušenost a mnoha dalších, kteří to po měsících bojů vzdali. A žádné vztýčné místo v praze nikomu nepomůže. Já jednal s centrálou ČSSZ v praze a AOK s něma nechtěla vůbec komunikovat. Nikomu tady nevyvracím jeho příběh, ale já marodil 78 týdnů a za tu dobu jsem poznal celý ten jejich systém a AOK jsou pěkné svin....... Tak hodně zdaru a pevné nervy.
Zaznamenáno
kosmopolita



Karma: -25
Příspěvků: 348


« Odpověď #4 : Říjen 02, 2014, 12:40:16 pm »

Ty chlape asi vůbec nevíš o čem je řeč. Kolegyně, co se tady táže, má uplě stejný ,,model,, zdravot. pojištění jako já. Zjevně nemáš žádné zkušenosti s tzv. PLNOU PÉČÍ     A to jak v D, tak v ČR. Já nevím, jestli to má cenu znovu psát a s někým, kdo nemá ani Ahnung, se tady dohadovat. Keira22: Je to uplně formalita. Nemusela by ses vůbec nikoho ptát, protože máš na české straně PLNOU PÉČI . Tím je vše uplně jasné. Zrovna teď jsem marodil 10dní doma: v ČR!!!! Já už těch neschopenek pár měl. Za ty roky. Teď jsem už dva dny v práci. Normálně jsem šel k své doktorce doma. Dala mi ZAČÁTEK NESCHOPNOSTI. Já už to při chřipce ani do Německa neposílám. Zavolám k nám na personální, pak ještě napíšu mail, že marodím a že jim přinesu začátek i konec neschopenky sebou, až zas nastoupím. (ja jim dříve říkal, že nubudu posílat začátek, když tam pošta jde někde týden a já asi za 10 dnů nastoupím. Musíš je trénovat. Oni v těch firmách vědí prd, jak to chodí v našem systému. Dnes už jsou zvyklí Škleb) Firmě jde vždy HLAVNĚ o to, abych jim hned zavolal, že nepřijdu. Papírování až na 2. místě. Hned ten den, co nejdu, tak dávám vědět. Jsou na to hákliví.  A marodím jako Němci. Jo a neboj se marodit! Jsme přece všichni v Unii teď bratři a sestry!!!!!Máme stejná práva Mrknutí Mrknutí (teda minimálně na papíře) Ale zase: zvedni telefon a přesvěč se v tvé český pojišťovně. Ale jinak to asi nebude. Já mám VZP. A jsem vlastně pendler. Ty taky ne?
Zaznamenáno
honza3333



Karma: -24
Příspěvků: 676


« Odpověď #5 : Říjen 02, 2014, 01:04:22 pm »

Já tady neřeším českou neschopenku, kterou ty zasíláš zaměstnavateli. Problém nastává tehdy, když ta nemoc přesáhne 42 dnů a pak to má hradit AOK. Já tady neřeším žádnou dvojí péči, protože ta s placením Krankengeldu nesouvisí. A jen tak mezi řečí přesně vím co je dvojí péče. Už ji využívám od 20.3.2013 co se mi stal úraz. Tvrdím, že AOK neuznává neschopenku a lékařské zprávy z Česka. Já jsem si tím prošel a byl jsem v neschopnosti jak jsem řekl max. možnou dobu 78 týdnů a tahat Němce za fusekli rok a půl a být přitom v česku je podle mě dost dobrý výkon ty bratře z EU.  Škleb Škleb Škleb Kdyby jsi měl v D něco odžito, tak by jsi věděl, že když má němec něco zaplatit, tak udělá vždy všechno pro to aby nemusel.... Hoj.
Zaznamenáno
kosmopolita



Karma: -25
Příspěvků: 348


« Odpověď #6 : Říjen 02, 2014, 01:26:16 pm »

Milý bratře, tak zaprvé tazatelka se ptá ne na dlouhodobé marodění, ale na to že zřejmě má normální virózu, či nějakou krátkodobější nemoc. A za druhé já po pár letech mužu říct, že jsem marodil i 3 měsíce a s AOK jsem problém neměl. A jestli na tebe zkoušeli nějakou habaďúru, tak to ovšem nemění nic na tom, že pravidla jsou jasná. Mám nárok i při dlouhodobém marodění. A jestli máš problém s placením od AOK, tak to už je míchání jablek a hrušek. Prostě podle zákonů EU o zdravot. pojištění na obou stranách mám nárok(i tazatelka) na plnou péči. Tvuj osobní spor s v tvým případě s neplatičem AOK s tím nemá nic společného. I když věřím, že tahat se snima o peníze musela bejt asi o nervy
« Poslední změna: Říjen 02, 2014, 02:08:14 pm od kosmopolita » Zaznamenáno
keira22



Karma: 0
Příspěvků: 2


« Odpověď #7 : Říjen 02, 2014, 10:41:05 pm »

moc dík všem za odpovědi, ano ano jedná se pouze o krátkodobou virozu- střevní chřipku...takže to vidím maximálně na týden....pak už to snad bude ok Šok takže pouze českou neschopenku pošlu němec. zaměstnavateli atím to je vyřešeno
Zaznamenáno
kosmopolita



Karma: -25
Příspěvků: 348


« Odpověď #8 : Říjen 03, 2014, 07:11:31 am »

A okopíruj si jak začátek, tak i konec neschopenky. Ať máš kopie pro případ, že ti to ve firmě zašantročej. Oni toho jsou schopni. A pak se na tebe vyprdnou. I to už jsem zažil
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | © Socrates.cz 2024


spolujizda | Autostop.pl | Autostop.sk | Zahnarzt München