Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Mnichov | Německo | Nizozemsko | Lucembursko | Rakousko | Španělsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: Stěhování do DE při nemocenské  (Přečteno 63553 krát)
Poldis



Karma: 0
Příspěvků: 8


« : Červen 11, 2015, 12:24:50 pm »

Zdravím, od 1.7 se stěhuju do Německa (doteď jsem byl pouze pendler), jenže se mi stal úraz a minimálně 6 týdnů budu na nemocenské. Momentálně marodim v ČR, ale od 1.7 budu bydlet v DE, jak to mam udělat abych místo pobytu v době nemocenské měl adresu v DE? Měl bych ukončit nemocenskou v ČR a hned druhý den zajít k německému doktoru a ten by mi to napsal už na adresu v DE?? Pak budu muset ještě chodit na rehabilitace a nevíte jestli rehabilitace proplácí pojišťovna?? Jsem u AOK. Bohužel stěhování odložit nejde páč jsou už všechny smlouvy podepsané.
« Poslední změna: Červen 11, 2015, 05:30:31 pm od Poldis » Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #1 : Červen 11, 2015, 06:15:31 pm »

Být Tebou, nejdřív porešeršuji v ČR, jak to je. Zdá se, že stěhování (jistě, když už je naplánované, těžko z důvodu nemoci můžeš nechat vše plavat) musí odkývat aspoň lékař.
https://www.google.cz/search?hl=cs&q=stehovani+pri+nemocenske&lr=lang_cs&gws_rd=ssl resp. https://www.google.cz/search?hl=cs&q=stehovani+pri+neschopence&lr=lang_cs&gws_rd=ssl

AOK proplácí celkem normální věci, je-li rehabilitace indikována lékařem, určitě taky. Jaké a do jaké míry by byl dotaz přímo na ně.

O co bych se ale strachoval, je ten přenos neschopenky z CZ do DE: jakou dostaneš nemocenskou, zda to jde a za předpokladu jakých formalit. Na to bych Ti radil si taky zavolat na tu AOK, říct "jsme u vás pojištěn, na neschopence v ČR, doteď pendler, teď se stěhuji, jak ji k vám lze přenést".

Rozhodně je to velmi zajímavý dotaz a kdybys sem napsal výsledek, určitě dalším pomůžeš! Úsměv
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
honza3333



Karma: -24
Příspěvků: 676


« Odpověď #2 : Červen 11, 2015, 11:12:21 pm »

Co chceš přenášet a kam??? Je jedno jakým státem byl vystavený nemocenský lístek. Jsme v eu a státy v eu mají povinnost uznávat neschopenku vystavenou v jiném členském státě. Za druhé je němcům adresa na lístku u zadku. Tady tě nikdo nekontroluje. Za další jsem pochopil, že ti prvních 6týdnů platí zaměstnavatel a po tuto dobu je AOK tvoje nemoc ukradená. Já marodil dva roky a měl jsem dokonce dva nemocenské lístky. Jeden český a druhý německý. S rehabilitacema se informuj přímo na AOK.
Zaznamenáno
Poldis



Karma: 0
Příspěvků: 8


« Odpověď #3 : Červen 12, 2015, 09:07:08 am »

Ale když přestanu být pendler a přihlásim se tam k pobytu, tak ztratim pojištění v ČR nebo ne? Takže myslíte, že by stačilo tu změnu pobytu v nemocenské nahlásit jen zaměstnavateli a po 6 týdnech pak na AOK?
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #4 : Červen 12, 2015, 10:01:03 am »

Ale když přestanu být pendler a přihlásim se tam k pobytu, tak ztratim pojištění v ČR nebo ne? Takže myslíte, že by stačilo tu změnu pobytu v nemocenské nahlásit jen zaměstnavateli a po 6 týdnech pak na AOK?
Ohledně "ztratím pojištění v ČR": psals, že jsi pojištěn u AOK...tak jaké české pojištění? Pozor - dvě současně mít nesmíš! Pokud jsi zatím u české a u AOK jen jako "cizí pojištěnec" s jakýmsi tím formulářem Exxx, potom by sis měl po přestěhování opravdu pořídit pojištění německé.
České pak automaticky neztratíš, ani ho neruš - jen u pojišťovny prohlásíš, že se budeš dlouhodobě zdržovat v zahraničí. Tím se české pojištění "uloží k ledu" a ty máš jen povinnost si zajistit německé - tvé zdravotní pojištění nesmí mít mezery.

Být tebou, nenechám ze odradit honzovými "zadelemi", u těch on je vždy velmi rychle, nahrazuje jimi dlouhé vysvětlování a z velké většiny i argumenty - raději se informuj. Mně nepřijde až tak automatické, že neschopenka bude zcela plynule bez tvého přispění přecházet mezi několika zeměmi a různými pojišťovnami. Prostě se na svůj případ radši zeptej - podle toho, kde opravdu pojištěn jsi. Pokud u české, začni tam ("stěhuji se do zahraničí, mám neschopenku, jak to funguje...") a zeptej se i u své budoucí německé pojišťovny.
Pokud v Německu zatím žádné samostatné pojištění nemáš (jestli máš české, pak bys německé zatím mít neměl), pak nejsi vázán na AOK a existují i lepší pojišťovny, např. Mobil Oil, Techniker Krankenkasse...ozv i se jim a nech si ke svému případu poradit.
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
honza3333



Karma: -24
Příspěvků: 676


« Odpověď #5 : Červen 12, 2015, 03:19:19 pm »

Já si říkal, že je blbost být pendler a být u AOK. Hele chlape, píš pravdu a tak aby jsme tomu rozuměli, protože píšeš hlouposti. Proč jsi napsal, že jsi u AOK? Tomu fakt nerozumím.
Zaznamenáno
Poldis



Karma: 0
Příspěvků: 8


« Odpověď #6 : Červen 12, 2015, 10:22:16 pm »

Když jsem začal dělat v DE, tak jsem zašel na AOK a jsem tam pojištěnej a pak jsem dones formulář E106 v ČR na VZP a dostal jsem ještě žlutou kartičku pro ČR. A v DE chodím i k zubaři. Pokud pracuješ v DE, tak tam musíš být i pojištěnej.

Tady v jednom tématu jsem to našel líp vysvětlený:

Pokud vim, tak manzelka s detmi by meli byt vzdy automaticky pripojisteni u tebe - nic navic se za to neplati. Srazky z platu a tvuj podil na zdr. pojisteni zustavaji stejne. Meli jste to tak mit od zacatku. Takze staci jen zavolat na TK a sdelit jim, ze mas manzelku a dite a ze chces, aby byli pripojisteni s tebou jako rodinni prislusnici (nehraje roli, ze mate trvale bydliste v CZ - akorat veskera korespondence s TK ti bude chodit do Cech.)
Pote si vyzadas od TK formular E106 - zvlast pro tebe, zvlast pro manzelku a zvlast pro dite. Posilaji to mailem. Jedna se o cerpani zdravotni pece v ČR. To jen preposles na ceskou VZP (jina pojistovna to nedela), a ta vam vsem vystavi zlute karticky VZP, se kterymi muzete chodit v Cechach k lekari tak, jak jste zvykli a mate narok na plnou peci. Neni v tom zadny rozdil. Tahle karticka jen ceske pojistovne "ukazuje", ze jste pojisteni, ale ze castku za osetreni musi vyuctovat TK v Nemecku.  Mam dojem, ze tahle karticka plati jen jeden rok a musi se tedy obnovovat.  Na VZP je potreba si zjistit, kdo vas ma na starosti a komunikovat od zacatku s nim. Poradi ti to mozna presneji, nez jsem to popsala ja.
Zaroven budete mit vsichni i karticky TK a muzete chodit i k lekari v Nemecku.
« Poslední změna: Červen 12, 2015, 10:54:28 pm od Poldis » Zaznamenáno
honza3333



Karma: -24
Příspěvků: 676


« Odpověď #7 : Červen 13, 2015, 11:51:25 am »

Pokud jsi pojisteny v D u AOK, tak se nezabyvej nejakym prevodem nemocenské. Po 6tydnech ti cesky lekar ukonci pn a ty ji odevzdej zamestnavateli.
Zaznamenáno
fiaton



Karma: -2
Příspěvků: 46


« Odpověď #8 : Srpen 02, 2015, 08:55:14 am »

honza3333,prosím tě,podívej se do SZ.dík
« Poslední změna: Srpen 05, 2015, 07:25:27 am od fiaton » Zaznamenáno
Poldis



Karma: 0
Příspěvků: 8


« Odpověď #9 : Srpen 05, 2015, 04:57:23 pm »

Tak to nebyl zas tak velkej problém jak jsem čekal. V práci jsem jen nahlásil změnu bydliště a že na ni budu pobývat i v nemoci. U AOK jsem taky nahlásil změnu bydliště a když jsem se ptal jestli musim mít neschopenku  od  německýho doktora, tak to nepotřebovali. Mohl jsem nemoc dokončit u svého doktora v ČR. Jeden den mi bude muset proplatit pojišťovna a v AOK řikali, že kdybych marodil ještě dýl, tak bych neschopenky z ČR musel nechat přeložit do němčiny. Naši firmu má na starosti příjemnej pán co to nepotřeboval přeložit. Takže to všechno proběhlo bez problémů. Úsměv
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | © Socrates.cz 2024


spolujizda | Autostop.pl | Autostop.sk | Zahnarzt München