Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Mnichov | Německo | Nizozemsko | Lucembursko | Rakousko | Španělsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: 1 [2] 3   Dolů
 
Autor Téma: narok na ciastocny dochodok  (Přečteno 212682 krát)
kosmopolita



Karma: -25
Příspěvků: 348


« Odpověď #15 : Leden 31, 2016, 11:19:10 am »

Špatně jsi to pochopil Jirike !  Asi takto: 1) Rozlišuj :  a)tzv. Národní důchod  b)nebo tzv. Dílčí důchod  ...................  Aby jsi splnil nárok na národní důchod v jakékoli zemi EU, musíš splnit interní podmínky pro udělování důchodů v dané zemi. Shodou okolností - v D je to  minim. doba 5 let odvodů do systému a celkově 35(+více podle ročníku narození) let odpracovaných.(celkem s těmi 5 lety)Pokud ještě nesplňuješ podmínky odpracovaných let(35 + více =podle ročníku narození))na důchod, každá země, kde jsi odváděl do soc. systému, si ,, půjčí,, započtené doby z další země, kde jsi pracoval a odváděl do systému. Např. odpracuješ 4 roky v D, ale aby Ti vznikl nárok na starobní důchod v D, musíš mít  odpracováno 35 let. Když připočteš léta odpracována v ČR + připočteš 4 roky odpracované v D, splníš zřejmě požadovaných 35 let podmínku, aby ti mohli vůbec začít počítat výši něm. důchodu.(tzv. dílčího) V daném příkladě - za 4 odprac. roky v Německu.(tím ti vznikne tzv. Dílčí důchod z Německa + pokud splňuješ podmínky ,,národního,, důchodu v Čr(taky 35 let) tak ještě dostáváš plný-tzv. národní důchod z ČR. Pokud nesplňuješ povinných 35 let na starobní důchod v ČR, tak zase ti to sečtou dohromady s odprac. roky v Německu, a pokud ti to dá celkem 35 let, požadovaných v ČR, zase ti vzniká tzv. dílčí důchod. Tentokrát z ČR. Atd.  Toto se týká  STAROBNÍCH DŮCHODŮ.  Je otázka - jestli vychází lépe výpočet z národního důchodu, nebo dílčího. - To je ten moment, kdy muže vzniknout rozdíl!  Mám dojem že důchodové úřady jak v ČR, tak v D - vypočítají oba dva možné typy výše důchodu(dílčího versus národního) potom rozdíly ve výpočtu porovnají a vyplácí se ten VYŠŠÍ VÝPOČET. Takto se myslím postupuje, když ti vzniká nárok na ,,národní důchod,, (v D i v ČR minimál. 5 let odvodů do systému a celkem odpracovaných 35 + více let, podle ročníku narození)) U INVALIDNÍCH DŮCHODŮ - musím splnit opravdu 5 let odvodů do něm. systému, jinak mi Němci nic nedají(např. muj případ) .  U invalidních důchodů je to, mám dojem, jediná podmínka.    Vše bez záruky prosím!
« Poslední změna: Leden 31, 2016, 10:43:35 pm od kosmopolita » Zaznamenáno
jirike
Host
« Odpověď #16 : Leden 31, 2016, 12:19:27 pm »

Chtěl sem se dopracovat k jednodušší odpovědi na otázku zakladatele tématu. ..
Tedy roky se sice započítají do celkove odmakane doby pokud se vrátí na Slovensko, ale 4roky by finančne neznamenali nic ??
To az od 5 roku ??
Tedy teoreticky pokud někdo odmaka v 6 ruznych  zemích EU třeba 4roky , bude mit sice k započítání 24let ale finanční  nárok z tech 6zemi nulový. .. ?
Zaznamenáno
Lenke



Karma: -19
Příspěvků: 909


« Odpověď #17 : Leden 31, 2016, 01:41:34 pm »

Chtěl sem se dopracovat k jednodušší odpovědi na otázku zakladatele tématu. ..
Tedy roky se sice započítají do celkove odmakane doby pokud se vrátí na Slovensko, ale 4roky by finančne neznamenali nic ??
To az od 5 roku ??
skutečnost / fakt: Po pěti letech odpracovaných v Německu má člověk nárok na plný národní starobní důchod v Německu.

Pokud tomu dobře rozumím, tak tento důchod nebude nijak krácený, a bude tomu člověku bez řečí přiznaný.

Ale na podrobnosti se ptejte u Deutsche Rentenversicherung:

https://www.deutsche-rentenversicherung.de/Allgemein/de/Navigation/5_Services/01_kontakt_und_beratung/01_kontakt/02_web_formular_node.html

bezplatné tel. číslo ( z Německa ): 0800 1000 4800

Tedy teoreticky pokud někdo odmaka v 6 ruznych  zemích EU v kazde treba 4roky , bude mit sice k započítání 24let ale finanční  nárok z tech 6zemi nulový. .. ?
Ne, bude mít nárok z každé té země na důchod za čtyři ty roky tam. Z Čech a ze Španělska bude ta částka nižší, z Lucemburska a Švédska vyšší.
Jenže stejně ten člověk musí splnit podmínku odpracovaných 35 let. Jenže do tohoto už nevidím, protože jsem se o starobní důchody nijak nezajímal. To je vysvětlené ( doufám ) v té příručce, kterou jsem sem dal o několik příspěvků dříve. Jinak viz EURES:

http://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_cs.htm

EURES je užitečný, co se všech záležitostí spojené Evropy a Evropské unie týká.
« Poslední změna: Leden 31, 2016, 01:51:11 pm od Lenke » Zaznamenáno
rudo



Karma: -112
Příspěvků: 1466


« Odpověď #18 : Leden 31, 2016, 02:08:34 pm »

Lenke - jasne, takze ked som odpracoval 10 rokov na Univerzite tak mam narok na "plny" dochodok (aky to vlastne "plny"?) a kedze som teraz sukromny podnikatel, tak si uz ziadne dochodkove poistenie dobrovolne platit nemusim, ved dostanem "plny"

preco sa potom diskutuje o tom, ze ludom kratia dochodky, ked idu povedzme o 2 roky skor do dochodku ako je predpisany vek? hoci odrobili napriklad 30-35 rokov?
Zaznamenáno
rudo



Karma: -112
Příspěvků: 1466


« Odpověď #19 : Leden 31, 2016, 02:11:06 pm »

a preco potom ludia dostavaju ten vypis z "Rentenversicherung", ked je jasne, ze po 5 rokoch uz maju narok na "plny" dochodok?

ja som dostal po 10 rokoch prace v "öffentlicher Dienst" vypis z "Rentenversicherung" a ani z daleka to nepripomina ani len "priemerny" dochodok v Nemecku :_)
« Poslední změna: Leden 31, 2016, 02:42:59 pm od rudo » Zaznamenáno
27argos



Karma: 0
Příspěvků: 5


« Odpověď #20 : Leden 31, 2016, 03:57:52 pm »

dakujem velmi pekne za odpovede, myslim ze uz je to jasnejsie  Úsměv

takze male zhrnutie co mi z toho vychadza:

  - ak nemam 5 odpracovanych rokov, ale len 4,5 a dalej ostanem na urade prace, oni platia nadalej Rentenversicherung, a tym padom za pol roka na urade prace splnam podmienku na ciastocny dochodok (5 rokov), ak sa neskor prestahujem na SK a odpracujem si dostatocny pocet rokov. Pripadne si mozem Rentenversicherung doplatit.

  - po 5 rokoch v Nemecku a dalsich 30 na SK, dostanem dochodok zo SK, ale ciastocne bude doplacat aj Nemecko (v pomere tych 5 rokov)
  - po 4 rokoch v Nemecku a dalsich 30 na SK, budem mat zapocet 34 rokov, ale platit bude len SK

Rozumiem tomu spravne?
Zaznamenáno
hary01



Karma: -121
Příspěvků: 2857


« Odpověď #21 : Leden 31, 2016, 05:30:57 pm »

Poznam slovenskeho emigranta co zije v Nemecku vyse 30r...ma 57r..na socialke je uz asi 9r...chcel tiez ciastocny onvalidny dochodok v nemecku si vybavit..na chore nervy ze depresie atd...skusal to a zfukli mu to zo stola...odpoved bola tabletky mozte dalej jest a sediet na socialke...kde je dodnes...cize asi to jednoduche nebude vybavit,..,.pred 20r a viac dozadu verim ze by to slo lahsie vybavit ...dnes iste nie...
Zaznamenáno
petr69



Karma: 8
Příspěvků: 330


« Odpověď #22 : Leden 31, 2016, 07:51:39 pm »

dakujem velmi pekne za odpovede, myslim ze uz je to jasnejsie  Úsměv

takze male zhrnutie co mi z toho vychadza:

  - ak nemam 5 odpracovanych rokov, ale len 4,5 a dalej ostanem na urade prace, oni platia nadalej Rentenversicherung, a tym padom za pol roka na urade prace splnam podmienku na ciastocny dochodok (5 rokov), ak sa neskor prestahujem na SK a odpracujem si dostatocny pocet rokov. Pripadne si mozem Rentenversicherung doplatit.

  - po 5 rokoch v Nemecku a dalsich 30 na SK, dostanem dochodok zo SK, ale ciastocne bude doplacat aj Nemecko (v pomere tych 5 rokov)
  - po 4 rokoch v Nemecku a dalsich 30 na SK, budem mat zapocet 34 rokov, ale platit bude len SK

Rozumiem tomu spravne?

... co vím já, ale neověřeno, je to tak že po 5 letech v DE a 30 v SK nebude německo nic doplácet/připlácet, nýbrž si slovenské úřady vyžádají (nebo ty dodáš) výpis za těch 5 let v De a jakýmsi koeficientem to započítají do stanovování výše tvého důchodu na Slovensku. Nevím jak na Slovensku, které má €, ale v ČR je to prý tak že pokud jsem např. dělal 5 let v DE za 3000 € brutto a z této částky platil Rentenversicherung, nebudou mi při výpočtu důchodu v ČR počítat tak, že jsem 5 let měl cca 80.000 Kč hrubého. Tam někde nastupuje ten vzorec podle kterého to všechno sečtou, vydělí, vynásobí, odečtou a přepočtou a vyjde z toho nějaký důchod. A pro ten vzorec je zásadní, ve ktéré zemi dosáhnu důchodového věku a žádám tam o výpočet důchodu!!

Je totiž možné, že Češi/Slováci, kteří mají dejme tomu prvních 25 let na Slovensku a posledních 10 let v De, na tom jakoby vydělají. Protože německý stát jim nemůže za těch prvních 25  let počítat podle směnného kurzu že v původní zemi vydělávali v přepočtu 200-300€. To by byl důchod žádná celá nic :-). V obráceném případě, viz. výše, to může být lehce nevýhodné, tam si česká strana z těch 3000€ vezme jakýsi český průměr, nikoliv výpočet dle kurzu!!

na závěr to doplním - co jsem slyšel, (nechci se mi číst tu příručku, je moc dlouhá Úsměv), v rámci EU se žádá jen o jeden důchod a to v zemi, ve které jsem dosáhl důchodového věku, resp. byl naposledy plátcem do důchodového systému
« Poslední změna: Leden 31, 2016, 08:01:57 pm od petr69 » Zaznamenáno
kosmopolita



Karma: -25
Příspěvků: 348


« Odpověď #23 : Leden 31, 2016, 08:12:01 pm »

Tak ještě jednou Škleb :  V ČR bude např. tvůj důchodový věk nástupu do starob. důchodu : 65.5 let   V Německu(je to horší) např. v 67 letech.    Aktuálně dnešní 50ti letí musí odpracovat v ČR  na starobní důchod 35 let( což není problém splnit do 65,5 let věku, když třeba pracují od svých 20 let) V D je myslím uplně stejná podmínka jako v ČR. Tedy odpracovat na starobní důchod hranici 35 let. Např. Jirike dejme tomu odpracoval v ČR 25 let, v Německu v 67 letech věku bude mít odpracováno např. 20 let. Takže v Česku mu chybí na Národní(tzv. plný) důchod 10 let. V Německu mu chybí na Národní(tzv. plný) důchod 15 let. Starobní důchody bude dostávat 2. Ten z Česka v 65.5 letech věku, Ten z Německa např. v 67 letech věku. Oba důchody budou tzv. DÍLČÍ , neboť ani na jedné, ani druhé straně jsi neodpracoval 35 let. Ale jelikož se to jmenuje UNIE, tak Česká strana si na výpočet Jirikeho Starobního důchodu ,, půjčí,, z německých dob těch potřebných 10 let, které  mu chybí pro splnění nároků na jeho český starobní důchod. Jirike z Česka obdrží 25/35 jeho českého důchodu. ( např. za odpracovaných 35 let v ČR bys měl  13000kč. Ale odpracoval jsi v ČR ,,jen,, 25 let. = to je asi 10000kč.) To samé udělá Německá strana až dosáhneš důchodového věku v Německu( bohužel např. v 67 letech)  Ti si zase půjčí ty Jirikeho chybějící doby( v Jirikeho případě 15 let) z jeho českých odpracovaných dob( 25 let). A zase nedostane plný něm. starobní důchod ( např. 1200E ale ,,jen,, za 20 odpracovaných let v D. - např. 700E)Tedy dostane např. 20/35 němec. důchodu(plného)  Takže Jirike začne v 65,5 letech dostávat 10000 Kč ČESKÝ starobní důchod   +  např. v 67 letech začne  dostávat ještě 700E NĚMECKÝ důchod.     Poznámka: když odpracuješ v Německu víc než těch požadovaných 35 let.(u Jirikeho víc než 20 let) tak ten uváděný výpočet se trochu samozřejmě navýší.
« Poslední změna: Leden 31, 2016, 09:26:58 pm od kosmopolita » Zaznamenáno
petr69



Karma: 8
Příspěvků: 330


« Odpověď #24 : Leden 31, 2016, 08:17:03 pm »

OK  Mrknutí
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #25 : Leden 31, 2016, 09:43:05 pm »

Kleena -  ty jsi ale kus VOLA !
Je pěkné, že ses od té doby začal více věnovat faktům.
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
Lenke



Karma: -19
Příspěvků: 909


« Odpověď #26 : Leden 31, 2016, 09:57:18 pm »

Pokud se vám nechce mluvit s dt. Rentenversicherung v němčině, je tu ještě jedno bezplatné číslo, na kterém vám v mateřštině poradí ohledně všeho, co se Evropy a EU týká:

http://europa.eu/youreurope/advice/enquiry_en.htm

00800 6 7 8 9 10 11 - ozve se vám někdo německy nebo anglicky, žádejte si člověka, který mluví česky nebo slovensky

Je bezplatné z celé Evropy ( a nejspíše i zbytku světa ).

Do týdne ( ale většinou dříve ), přijde odpověď na váš dotaz e-mailem.
Zaznamenáno
jirike
Host
« Odpověď #27 : Leden 31, 2016, 11:42:38 pm »

Jirika se to týka az tak skoro za 30let Mrknutí (pokud se to opět  neposune)
A skoro s tim ani snad nepočítá,  když  vidí co se děje. ..

Nicméně co ja slyšel od čerstvých i starších důchodců. ..
To co popisuje Kosmopolita platilo dříve a opravdu dostávají dva důchody a například musí i 2x do roka posílat do ČR ono potvrzeni ze ještě žijí. ..

ALE ! ty čerstvý mají důchod jenom jeden a plati to co napsal Petr.
A řekl bych že to souhlasí i s tou čerstvou příručkou. ..
Zaznamenáno
kosmopolita



Karma: -25
Příspěvků: 348


« Odpověď #28 : Únor 01, 2016, 08:14:48 am »

Podle mého názoru je to tak, že vzhledem k tomu, že v každé z těchto dvou zemí dosáhneš důchodového věku jinak, tak by to mělo být takto :  Až dosáhneš ČESKÉHO důchod. věku(např.65+6m.) zažádáš v zemi kde žiješ o český starobní důchod.........Až dosáhneš NĚMECKÉHO důchod. věku(např.67), zažádáš o důchod v zemi kde právě žiješ.  Mluvím o zemích EU, kde žiješ.
Zaznamenáno
Lenke



Karma: -19
Příspěvků: 909


« Odpověď #29 : Únor 01, 2016, 12:26:27 pm »

ahojte,

z roznych diskusii som sa dozvedel, ze narok na ciastocny dochodok z nemecka je po 5 rokoch.
Chcem sa ale opytat, co vsetko sa zapocitava do tychto 5 rokov?
Ked mam napríklad odpracovaneho 4,5 roka a polroka som na urade prace, splnam uz tuto podmienku - 5 rokov? plati urad prace Rentenversicherungsbeiträge? uvazujeme o stahovani spat a bolo by to dobre vediet Úsměv

Tak jsem nebyl líný, sluchátko jsem zvedl *), a dověděl se, že na to, aby člověk v Německu mohl žádat o důchod, musí tu mít odvedeno 5 let do důchodového pojištění. Z čehož plyne, že těch pět let nemusí mít odpracováno, ale stačí třeba 4,5 roku pracovat, a půl roku být vedený na úřadu práce.

Jak je to ale s tou podmínkou, že člověk musí mít také sídlo v Německu, aby si v 65 ( a starší, dříve to nejde ) mohl žádat o německý důchod ( a k tomu doplatky z ostatních zemí EU ), nevím. Nejspíše ano, musí.
Nebo tu těsně před důchodem odvádět Rentenversicherung ( důchodové pojištění ), jak tady psal Petr69, či kdo.

*) Tady je další užitečné tel. číslo: 030 / 221 911 001 - dotazy ohledně Rente ( důchodů )

Celá sbírka těchto užitečných čísel je tady:

http://www.bmas.de/DE/Service/Buergertelefon/buergertelefon.html

Týkají se snad všeho, s čím se člověk v Německu může setkat, kromě zdravotního pojištění. To mi tam chybí.

Pro jistotu je sem obtisknu i s popisem, aby to bylo při ruce:

Thema Rente: 030 221 911 001
Thema Unfallversicherung und Ehrenamt: 030 221 911 002
Thema Arbeitsmarktpolitik und -förderung: 030 221 911 003
Thema Arbeitsrecht: 030 221 911 004
Thema Teilzeit und Minijobs: 030 221 911 005
Thema Behinderung: 030 221 911 006
Thema Europäischer Sozialfonds: 030 221 911 007
Thema Mitarbeiterkapitalbeteiligung: 030 221 911 008
Thema Bildungspaket: 030 221 911 009
Thema Mindestlohn: 030 60 28 00 28
« Poslední změna: Únor 01, 2016, 12:45:26 pm od Lenke » Zaznamenáno
Stran: 1 [2] 3   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | © Socrates.cz 2024


spolujizda | Autostop.pl | Autostop.sk | Zahnarzt München