Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Mnichov | Německo | Nizozemsko | Lucembursko | Rakousko | Španělsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: nárok na ošetření  (Přečteno 78675 krát)
fiaton



Karma: -2
Příspěvků: 46


« : Duben 11, 2016, 06:41:52 pm »

Chci se zeptat,údajně je v německu ze zákona možné 2x za měsíc jít na ošetření k lékaři,bez PN.
Máte s tímto zkušenost?děkují za info
Zaznamenáno
bjetka



Karma: 20
Příspěvků: 118


« Odpověď #1 : Duben 11, 2016, 09:59:28 pm »

Uplne nerozumim dotazu. Pokud mas platne zdravotni pojisteni, muzes chodit tak casto k lekari, jak je potreba. Pak zalezi na nem, zda te posle na neschopenku nebo usoudi, ze muzes chodit do prace, ac treba musis neco uzivat. Pokud lekar usoudi, ze je nutne nejake osetreni, nema ti do toho zamestnavatel co kecat. Samozrejme sam muzes hledat hodiny, kdy pak nebudes moc chybet v praci, aby ses vyhnul obcas podivnym naladam zamestnavatele.

Vim jenom, ze pokud jdes treba rano na vysetreni a opozdis se v praci, muze ti doktor vystavit potvrzeni, do kdy jsi tam byl, a zamestnavatel by ti to mel zapocitat do odpracovanych hodin.
« Poslední změna: Duben 11, 2016, 10:01:28 pm od bjetka » Zaznamenáno
fiaton



Karma: -2
Příspěvků: 46


« Odpověď #2 : Duben 12, 2016, 07:41:00 am »

údajně jsou dva dny(v každém měsíci) kdy můžeš na ošetření a máš to zaplacené,je to ze zákona,
proto se ptám na zkušenosti druhých.Tím myslí,že nemáš neschopenku jenom jsi se nechal ošetřit,třeba zubař.Jako pendler,může člověk jít k lékaři v domovské zemi(AOK)
Zaznamenáno
rudo



Karma: -112
Příspěvků: 1466


« Odpověď #3 : Duben 12, 2016, 08:53:52 am »

fiaton - o takom zakone neviem, pozrel som aj tak zbezne na internete a nic nenachadzam. podla mna taky zakon neexistuje.

niektore zakladne veci su vysvetlene tu
http://www.focus.de/finanzen/karriere/arbeitsrecht/tid-13238/arbeitsrecht-irrtum-7-wer-einen-arzttermin-hat-wird-freigestellt_aid_365926.html

neviem ci vies dobre nemecky, ale v podstate je to tak, ze to nie je nejako velmi zakonne osetrene, ale v pripade ze by doslo k "sporu" so zamestnavatelom tak sa bude sud na to pozerat asi takto:

1. planovane lekarske terminy (cize nie nahla choroba, uraz) si treba vybavit ZASADNE vo volnom case.
2. LEN ak sa to neda mimo pracovneho casu, LEN vtedy ma zamestnanec NAROK na "zaplatene volno", inak sa jedna len o dobru volu zamestnavatela, ze ho tam pusti v pracovnom case
3. pracovnou zmluvou moze byt dokonca upravene, ze zamestnanec NEMA NAROK na plat v tom case, ked siel k lekarovi na termin, ktory si mohol dopredu planovat (kontrola u zubara atd.)

to c. 1. je potvrdene vraj aj najvyssim pracovnym sudom
http://www.frag-einen-anwalt.de/Freistellung-fuer-Arztbesuch---f140213.html

tu je citovany zakon podla ktoreho si povinny si lekarske terminy vybavovat mimo pracovneho casu "Nach der Rechtsprechung des Bundesarbeitsgerichts sind Sie grundsätzlich verpflichtet, Arztbesuche in Ihre Freizeit zu legen (BAG, Urteil vom 16.12.1993, Az: 6 AZR 236/93)"

cize kebyze dojde k nejasnostiam, tak je zamestnavatel vo vyhodnejsej pozicii

potom uz zalezi na argumentacii oboch stran - napr. ci dnay termin sa NAOZAJ nedal urobit mimo pracovneho casu atd.


je to cele teda ovela zlozitejsie ako sa na prvy pohlad zda, ale ziadne "zakonom stanovene 2 dni mesacne" podla mna nie su - rad sa ale necham poucit
Zaznamenáno
bjetka



Karma: 20
Příspěvků: 118


« Odpověď #4 : Duben 12, 2016, 09:55:29 am »

No ja si teda jen pamatuju ze svych studentskych jobu, ze zakon stanovuje v zamestnaneckem pomeru 2 dny dovolene na mesic, tzn. 24 dni v roce. Pokud by to platilo i pro pripady lekarskych navstev, to bychom teoreticky mohli pri plnem uvazku chodit do prace zrovna jenom ctyri dny v tydnu.

Chapu, ze pokud jako pendler jdes k doktorovi v CR, uz toho tentyz den moc neodpracujes. Na druhou stranu po kazdem beznem vysetreni nebo lehkem zakroku je clovek obvykle hned schopny se navratit do prace, tak je otazka, proc by ti to zamestnavatel mel zapocitavat jako odpracovany den.

V prvni rade bych se asi podivala, zda k tomu mas neco zmineno v pracovni smlouve. A pak se asi obratila na zamestnavatele, aby obecne nedoslo k nejakemu nedorozumeni. Sama jsem zatim mela tu zkusenost, ze to nikdy nevadilo, kdyz jsem kvuli krevnim odberum prisla pozdeji anebo musela jit kvuli vysetreni driv, vzdycky jsem to ale s predstihem hlasila.
Zaznamenáno
rudo



Karma: -112
Příspěvků: 1466


« Odpověď #5 : Duben 12, 2016, 10:02:40 am »

bjetka - suhlasim co pises ... a este - nikto nenuti dotycneho pracovat ako pendler, a nikto ho nenuti ist k lekarovi, ktory je daleko od zamestnavatela ...
je to len o tom, zorganizovat si cas tak, aby sa k lekarovi slo mimo pracovneho casu
Zaznamenáno
fiaton



Karma: -2
Příspěvků: 46


« Odpověď #6 : Duben 12, 2016, 11:12:03 am »

kolega se právě dohadoval se zaměstnavatelem,jeho daňový poradce to potvrdil,že má nárok na 2dny za měsíc na ošetření a tvrdil,že je to v zákoně,a ohledně výše zmiňované poznámky k pracovní smlouvě se mi právě zdá,že tam to zaměstnavatel vylučuje.Musím  někoho kdo umí dobře německy požádat o přesnou citaci z té smlouvy.
A k druhé poznámce o tom,že nemusím chodit k lékaři v domovské zemi,tak sama AOK to z důvodu úspory nákladu u pendleru doporučuje a proplácí.
Zaznamenáno
rudo



Karma: -112
Příspěvků: 1466


« Odpověď #7 : Duben 12, 2016, 11:22:06 am »

fiaton - ved ano, AOK odporuca, ale vo volnom case asi ;-)

nech danovy poradca posle link na dany zakon a hned sa na to pozrieme, bude mat moja manzelka dva dni v mesiaci platene volno ;-)
to je dalsich 24 dni volna v roku, no nezober to ...
« Poslední změna: Duben 12, 2016, 11:23:39 am od rudo » Zaznamenáno
bjetka



Karma: 20
Příspěvků: 118


« Odpověď #8 : Duben 12, 2016, 07:37:33 pm »

No behem dovolene bych nedoporucovala chodit po doktorech ciste z toho duvodu, ze dovolena je ze zakona stanovena na odpocinek a ne na vyrizovani. Pokud mas napr. nejaka dulezita vysetreni, nebo neodkladne zubni zakroky, tak se se zamestnavatelem proste domluv, jestli to muzes zalatat z prescasu, nebo si vzit neplacene volno.

Sice nemas povinnost zamestnavateli sdelovat, s cim jdes k doktorovi (pokud pak nechces predkladat neschopenku od odbornika), ovsem asi bych si proste vymyslela, ze si potrebujes nechat dat korunky do poradku nebo podobnou banalitu, aby se nejak nedovtipoval, ze bys mohl mit nevim co.
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #9 : Duben 14, 2016, 09:13:11 am »

Na návštěvu doktora nemá zaměstnavatel povinnost nikoho uvolňovat a dávat placené volno. Zpravidla uvolní, samozřejmě, ale je to volný čas a ne pracovní doba.
Něco jiného jesamozřejmě akutní případ: pak se jde k doktorovi a ten může vystavit neschopenku, takže zaměstnavatel je ze hry.

Dovolená je sice opravdu určena na zotavení, ale nikdo nepředepisuje, co člověk smí dělat. Takže nevidím důvod během ní nepřestavět byt, či ji neprosedět v čekárně u doktora.
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
rudo



Karma: -112
Příspěvků: 1466


« Odpověď #10 : Duben 14, 2016, 09:58:03 am »

ja este stale dufam, ze ten fiatona kolegov danovy poradca posle link na ten zakon, podla ktoreho ten narok existuje
Zaznamenáno
bjetka



Karma: 20
Příspěvků: 118


« Odpověď #11 : Duben 14, 2016, 11:11:06 am »

Dovolená je sice opravdu určena na zotavení, ale nikdo nepředepisuje, co člověk smí dělat. Takže nevidím důvod během ní nepřestavět byt, či ji neprosedět v čekárně u doktora.

Nevim, jak presne to definuje zakonik, ale muj doktor do me jednou pekne hucel, ze dovolena ma za ucel zotaveni zamestnance, aby podaval odpovidajici vykon na pracovisti. Odvolaval se na pripad, kdy nejaky clovek behem dovolene prestavoval barak, do prace se vratil s bolestmi zad a musel na neschopenku, nacez ho zamestnavatel zazaloval a ten proces vyhral. To si samozrejme musi kazdy sam rozmyslet, na co si muze zdravotne troufnout.
Zaznamenáno
rudo



Karma: -112
Příspěvků: 1466


« Odpověď #12 : Duben 19, 2016, 08:19:11 am »

fiaton - nemas nejake nove info od danoveho poradcu kolegy?
najlepsie link na dany zakon ...
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #13 : Duben 19, 2016, 09:30:29 am »

...Odvolaval se na pripad, kdy nejaky clovek behem dovolene prestavoval barak, do prace se vratil s bolestmi zad a musel na neschopenku, nacez ho zamestnavatel zazaloval a ten proces vyhral. To si samozrejme musi kazdy sam rozmyslet, na co si muze zdravotne troufnout.
To si zase dokážu představit - ta kombinace, že se na dovolené zhuntuju činností, která od samého počátku nemohla sloužit zotavení a pak se vrátím  práce neschopný. Ale podle mě bez toho, že by ono "zneužití dovolené" vedlo k následnému výpadku pracovního výkonu, tě za to nikdo popotahovat nemůže. Čistě teoreticky si myslím, že jsem podle pracovní smlouvy povinen dostatečně spinkat, abych byl v práci fit a mohl podávat údernické výkony...a přesto si nemyslím, že by mne jakýkoliv zaměstnavatel žaloval za to, že mě viděl o půl čtvrté ráno v klubu. Spíš by měl pak vyhodili prostě za to, že nemakám, ať už jsou důvodem projuchané noci, neschopnost, nebo lajdáctví.
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
rudo



Karma: -112
Příspěvků: 1466


« Odpověď #14 : Duben 19, 2016, 11:02:21 am »

kleena - tiez to vidim ako pises. problem je tu hlavne v tom, ze sa stale pise "kolegov danovy poradca vravel" alebo "ten kamos sa odvolaval na pripad ..."

ved to je jednoduche, treba dat link na dany pripad, na dany zakon, potom sa na to mozme pozriet blizsie a vysvetlit si, preco to bolo v danom pripade tak a ci to plati aj vseobecne ....

ale kazdy sa len odvolava a linky ziadne ;-)
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | © Socrates.cz 2024


spolujizda | Autostop.pl | Autostop.sk | Zahnarzt München