Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Mnichov | Německo | Nizozemsko | Lucembursko | Rakousko | Španělsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: do Lucemburku se 4mi dětmi?  (Přečteno 42052 krát)
xovicka



Karma: 0
Příspěvků: 2


« : Leden 27, 2020, 09:53:27 am »

Dobrý den, manžel má nabídku, jít pracovat do Lucemburku. Jde o evropskou instituci na 4-6 let. Nabídka ho láká, několikráte ročně tam jezdí, v současné práce se mu přestává líbit, nebýt toho, že má rodinu, určitě by jel. Jenže jsme tu my, rodina. Obvykle se říká, že práce v Lucemburku je výhodná, člověk tam odjede, našetří si a vrátí se. Jenže je to výhodné i s tolika dětmi? Přeci jen je potřeba větší bydlení, školy, školky... Jelikož bychom tam nejeli na trvalo, tak by děti šly do evropské školy. Jak je to s přechodem mezi českou a evropskou školou a školkou? Synek by nastupoval do čtvrté třídy, je velice chytrý, u nás by po páté šel pravděpodobně na 8mi leté gymnázimu. V Lucemburku asi tato možnost není? Do ČR by se vrátil prakticky na konci základky nicméně pravděpodobně nadstandardně jazykově vybaven. Co s ním pak dál? Dcerka má odklad a půjde do první třídy. V luxu myslím odklady ale nejsou? Další dítko bude mít pět a mělo by začít s logopedií? Český logoped ale asi v lucemburku není což? Nejmladší bude mít tři a v ČR by nastoupil do školky. Je pravda že evropská školka je až od čtyř? No a nakonec já. Podle mého skromného názoru, budu prostě nezaměstnatelná. Těšila jsem se, že se konečně po devíti letech na mateřské vrátím do práce. Jenže v cizině to asi neklapne. Byly časy, kdy jsem uměla obstojně německy, jenže po devíti letech doma vykoktám sotva "dobrý den", angličtinu zvládám na úrovni dětských písniček o kterých se mi už skoro i zdá, jak několik let neustále chodím s prťaty do kurzů angličtin pro děti. Vysoká škola, kterou jsem si akčně při mateřské dodělala, abych nezakrněla, mi bude taky k ničemu. Nepředpokládám, že by někoho v luxu zajímalo české správní právo... Takže tady máme manžela, který by pravděpodobně živil celou rodinu a manželku, která by se starala o domácnost a urychleně by se musela naučit cizí řeči. Velký synek by se myslím celkem brzy rozmluvil anglicky, učí se od dvou let, dcerka umí něco málo, ale snad by se taky časem chytla. Pro malušáky by to bylo nové. Nj ani Frj neznají. Jak je to v Lucemburku s hudebkou? Oba velcí hrají na flétnu, dcera by chtěla přejít na klarinet nebo loutnu. Nejstarší chodí taky do karate. Všichni se chodí učit plavat. Předpokládám, že vyřízení formalit, pomoc s úřady a hledáním bydlení by manžel dostal od své instituce... Nu děkuji za jakoukoliv reakci.
Zaznamenáno
miii



Karma: 0
Příspěvků: 6


« Odpověď #1 : Leden 27, 2020, 12:50:57 pm »

Dobry den, ziji v Luxu 15 let a vychocavam zde dve deti. Zkusim Vam priblizit trochu zdejsi system a sama si pak rozhodnete. Takze....na bydleni se muzete podivat na strankach athome.lu Pronajem domu je cca 2500€ v okoli centra. K tomu pripoctete voda, el, plyn, odpadky etc...Skolky nezacinaji od 4 let, ale ve 4 letech konci. Ve 4 letech zacina povinna skolni dochazka...na lycée ( stredni skola) jdou deti ve 12-13 letech. O ceskem logopedovi jsem neslysela, ale je mozne, ze najdete online. Hudebky a sportovni krouzky neni problem najit. O evropske skole a ceske sekci nevim nic.
Zaznamenáno
Klarka13



Karma: 0
Příspěvků: 3


« Odpověď #2 : Leden 27, 2020, 10:34:57 pm »

Komplikace s hledáním bydlení je počet osob a domácí zvíře. Dětem (třeba i s logopedem) pomůže česká škola-ka6dá druhá sobota dopoledne. My bydlíme v bytě s dětmi a vydělává jen partner. Jsme šetřiví, neutrácíme ani v restauracích, tak nám to stačí (a to manžel pracuje manuálně, kancelářský plat vystačí, jen záleží na bydlení...) a školka téměř zadarmo. Hodně lidí využívá částečný prac.úvazek 1-2týdny práce v Lucemburku a pak týden v Čr. To by mohlo být pro vás řešení než muž najde bydlení ;-)
Zaznamenáno
xovicka



Karma: 0
Příspěvků: 2


« Odpověď #3 : Leden 28, 2020, 07:13:17 pm »

Děkuji mnohokráte všem, kteří odpověděli ať už sem nebo do soukromé zprávy. Moc jste mi pomohly.
Zaznamenáno
Marcela Sherin



Karma: 0
Příspěvků: 1


« Odpověď #4 : Březen 11, 2020, 10:55:23 am »

Ahoj, do Luxu se se 4 dětmi neboj a zvlášť, bude-li manžel pracovat pro instituce. Ma přispěvky na bydlení, vystěhování ze země, nepracující manželku, děti, které musí zaopatřit, pro úředníky ev.institucí škola zdarma. Benefitů je celá řada a to jen z titulu, že pracuje jako evr.úředník. Kromě toho nárok na vyšší přídavky na děti než v luc.systému. Pravděpodobně by chodily do evr.školy, tj. na luc.systém se nedívej. Je to trošku jinak, než tu bylo v 1.příspěvku popsáno.  Kroužků pro děti je hodně, některé hned při škole, hudebka podle místa bydliště. Pokud by šlo o luc. státní systém a ne soukromý, musí děti povinně chodit na hudebku, pokud chtějí hrát na nástroj.  Počítej min. 3roky, ceny naprosto úžasné, silně dotováno. Nelze říct o soukromé sféře. Jedinym úskalím je bydlení - přes vysoké příspěvky institucí, nájem stále hodně roste. Možnost bydlet na vsi - jednodušší na nájem a pro děti na hudebku, protože při bydlení ve městě mají jedinou možnost  - při využití státního systému - jít na konzervatoř a není to procházka růžovým sadem. Hodně štěstí při rozhodování. Marci
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | © Socrates.cz 2024


spolujizda | Autostop.pl | Autostop.sk | Zahnarzt München