Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Mnichov | Německo | Nizozemsko | Lucembursko | Rakousko | Španělsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1] 2   Dolů
 
Autor Téma: Prace, rodina, zivot v nemecku - celkove  (Přečteno 179225 krát)
pinkpiggy



Karma: -1
Příspěvků: 5



« : Prosinec 06, 2009, 09:14:30 am »

moin lidove..
chtel bych se zeptat vas vsech na nazor,rady,a vsechno okolo..abych tak nejak popsal svoji situaci..nebo ne situaci,ale proste to,co chci..jak urcite tusite,chtel bych se odstehovat do nemecka,uz od mala se mi nemecko hrozne libi,at uz po strance prirody (oproti CR.....myslim si neni co komentovat),tak i po strance mentality lidi,atd atd..
zkratka receno..necitim se jako Cech,Ceskou republiku nesnasim,nemam rad cesky jazyk ani nic ostatniho..je to treba blby tohle rikat,ale zkratka receno tady nejsem vubec stastny,je k tomu vic duvodu,ale vim,ze i jeden z dost podstatnych duvodu je to,ze jsem se narodil v CR..predky sice mam z nemecka,ale to je jedno tady rozebirat o kolik miliard kolen jsem nemec, cinan nebo kdokoliv..jak jsem rekl,v CR nechci byt,jelikoz vim,ze tady nikdy stastny nebudu..
mnoho z vas se do nemecka odstehovalo kvuli praci,zlepsit jazyk,atd a treba planujete se pozdeji do CR vratit..mym snem je ovsem se tam odstehovat a uz se sem nevracet.maximalne na navstevu za rodinou, ale jinak nejlepe CR vymazat z mapy. Rano vstanu, vidim ten bordel na ulici, jdu do skoly, vidim pro me akorat to osklive prostredi, neprijemne lidi, a mam hned zkazeny den..v nemecku jsem nejakou dobu pobyval (u ex-pritelkyne) a tam mi alespon prislo, ze je vsechno jinak.
Sel jsem ji doprovodit do skoly, nekdo nam zastavil na prechodu, ja mu mavl rukou, jako ze dekuji, a ten dotycny na me hned zacal mavat,usmivat se a ja nevim co vsechno. jsou to detaily..ale pro me tyto detaily jsou docela dulezite..jsou to veci, ktere me dokazi uklidnit,potesit a ja nevim co vsechno.
Nemecko jak jsem rekl se mi libi celkove, i ta priroda, baraky a ja nevim co vsechno.
Hodne se mi libi treba Passau, ale radeji bych nekam na druhou stranu (Bremen,Wilhelshaven,Hamburg,Berlin,atp..)..radeji bych do nejakeho mensiho mesta,nez primo do berlina,Münchenu,ale myslim si,ze i tam bych byl podstatne stastnejsi jak tady (v praze)..
Neustale mam ovsem obavy z prestehovani. Kdyz to vidim v CR, nechci skoncit jako treba ukrajinci u nas jako kopac nebo tak..Svoji karieru jsem si predstavoval vzdy jinak. Vystudovano mam na vybornou Elektrotechnickou prumyslovku, obor pocitacove systemy, ikdyz mam maturitu sice,skola mi byla uplne k nicemu a nyni jsem na CVUT-FEL program otevrena informatika (programovani,atd)..Je to vsak tezke a nemam ani jistotu,jestli tuhle skolu dodelam..Premyslel jsem,ze v pripade nouze bych sel na nejakou grafickou, jelikoz grafika me hodne moc bavi,atd atd..ale to je taky vedlejsi,nejradeji bych dostudoval to,kde jsem bez problemu,abych nemusel resit,kam jit ci nejit. Pokud by mi plany vychazeli, mel bych mit velice dobrou prupravu pro praci a mozna i dalsi studium v cizine,coz by se treba i dalo nejak zkombinovat, ale kdyz tak pocitam roky, radeji bych po studiu uz zacal pracovat,zalozil rodinu, atd.
ovsem tedka k mym otazkam, ktere me dosti znepokojuji..
Neznam nikoho v nemecku. Nemam tam uz pribuzne, ani nic podobneho, a tak prechod by pro me nebyl jednoduchy..Sice jsem tam mel pritelkyni,coz by bylo o mnohem jednodussi, ale s tou je uz konec, tak to nema ani cenu resit. Kazdopadne sam tam byt,bez pratel atd..uz jen to je pro me dosti znacne flustrujici..
Dalsi vec, prace. Kdybych dostudoval jak jsem popsal, s praci by tam snad coby IT specialista (docela by me bavilo-zajimalo vyvijet programy pro letectvi, atd)..ale to vse ukaze cas.. kazdopadne kdyby to vyslo,s praci by nemeli byt problemy.. ovsem pokud nedostuduju, a zustanu jen se stredni, asi to nema cenu ani premyslet nad stehovanim se do nemecka co.. (byvalky tata je z polska se stejnou skolou jako ja a nakonec skoncil jako mechanik letadel, na celkem hezke pozici, ale take to je uz nejakych 18let nazpet, v tehle dobe je to neco uplne jineho, a za nejakych 5,6let bude take)..
Dalsi vec je pristup nemcu k cizincum. Uz tak v nemecku jsou polovina lidi cizinci, ale i tak,z toho co jsem se bavil s urcityma nemcema,tak mi rekli,ze cizinci tam moc vytani nejsou. Chtel ybch se zeptat,jak berou vas? Ja ze sve zkusenosti to vidim uplne jinak, vsichni tam ke me byli privetivy, hodni, pomohli mi, atd.. Napriklad kdyz jsem tam prijel, pritelkyne na me nemohla pockat na zastavce,a musel jsem jet z bremen do wilhelmshaven sam,byl jsem z toho docela vyjukany,bylo to poprve co jsem nekam jel do ciziny sam, v cizi zemi, kdyz jsem jeste neumel poradne ani nemecky, ale vsichni mi pomohli, "ujali" se me, a nakonec jsem dorazil v poradku SmíchÚsměv..a i potom, kdyz jsem tam par tydnu bydlel, nekam jsem sel, poprosil jsem nekoho o radu, vsichni se usmivali, byli hodni, atd.. to je treba vec, ktera se v CR (az na vyjimku starsich lidi) nevidi.. Vim,ze takovy nejsou vsichni..ale me to prislo tak,ze podstatna vetsina lidi tam je takova..
V neposledni rade jsou take penize. Ano, priznavam, penize tam jsou mnohem lepsi nez v CR, atd.. sice to neni HLAVNI duvod, proc tam chci, ale je to taky jeden z faktoru. Ovsem jak jsem rekl. Nehodlam se tam odstehovat na par let. Hodlam se tam odstehovat na doziti..Úsměv..
Je mi 20, skolu jeste MINIMALNE 5let studovat budu (pokud me nevyrazi), tak je to spis otazka do vzdaleneho budoucna a vim,ze behem tech minimalne 5ti let se muze zmenit plno veci, ale radeji mam vse naplanovane dopredu, nez abych pak jednou se mlatil hlavou o zed a rikal si, ze ja vul jsem nad tim nepremyslel driv..
Nejde mi primo o to, abyste mi tu psali, ze praci mam shanet tam a tam, ze ne pres agentury, atp.. o to mi nejde.. jde mi spis o takove to psychicke uklidneni, nebo naopak psychicky kolaps z toho, ze to nema cenu se tam stehovat, ze kdyz pojedu pres hranice, reknou si aha to je on,zavreme hranice,nakonec se tam dostanu,lidi me tam ukamenuji,atd SmíchÚsměv..proste uz nejakou dobu mi tohle vse vrta hlavou, dela mi to problemy atd.. a tak bych se vas chtel zeptat na vsechny rady, pomoc atd do budoucna..Úsměv..
samozrejme vim,ze zalezi i na jazyku, ale behem napriklad blbeho mesice, co jsem tam byl nejdyl u byvalky v kuse jsem se o hodne zlepsil (da se rict vic jak za 4roky ve skole nemciny) a myslim si,ze se bez problemu ZAKLADNE domluvim..fakt nevim jestli jsem uroven 1,2,3 nebo jaka, ale proste vim,ze se domluvim, a ze po par mesicich tam se jeste zdokonalym,atd atd..
Cim vic se to blizi, tim vic odivuju lidi, co se proste dokazali sbalit, odjet, a napriklad v tom nemecku si vybudovat rodinu, mit dobre zamestnani, zit si na slusne urovni, atd.. cim vic se to blizi, tim vic dostavam pocit, ze to je pro me nemozne Úsměv

moc vam dekuju, pokud jste se dostali az sem Smích a precetli muj krasne uspavaci nudny,atp clanek SmíchÚsměv..
omlouvam se za sekci,ale fakt jsem nevedel kam to dat, a vzhledem k tomu,ze bych si tu rad popovidal i o praci, tak jsem to hodil sem. Pac da se rict, ze prace tam bude zaklad..

jeste jedna vec..rad bych se zeptal treba i na bydleni..resit to budu muset jak v CR..tak i v nemecku..uz jen ze zasady, jsem vychovany tak,ze kdyz na neco nemam,tak si to proste neporidim..a jsem v tomhle jeste mnohem vic zasadovy nez treba moji rodice..osobne v CR bych do najmu/podnajmu nesel..natoz pak v nemecku,kdyby to melo byt na nejakou delsi dobu..resil jsem to i s tou byvalou, a je to tu i uz reseno, ale kazdopadne napriklad v bremach, kdyz jsem jen tak ze zajimavosti koukal, jsem nasel byt 3+1 za milion KC..jasny, je to dost..ale kdyz si vemu, ze napriklad ve wilhelmshavenu za 2+1 je mesicni najem zhruba 600Euro, cena toho bytu je neco okolo 600 000kc (cca 20 000Euro), kdyz to tak HODNE okrajove vypoctu, tak je to splaceni na 2,5-3roky..asi je to prave ta jina mentalita, ze cech by to koupil, nemec si to radeji pronajme..ale uprimne pro me je lepsi mit tu vyhlidku, ze za PAR LET to bude moje, nez vyhlidku, ze budu porad nekomu platit a ten byt nikdy nebude muj..co si o tom myslite vy??
« Poslední změna: Prosinec 06, 2009, 09:29:04 am od pinkpiggy » Zaznamenáno
Bushido01



Karma: 1
Příspěvků: 24



« Odpověď #1 : Prosinec 06, 2009, 10:31:11 am »

Ahoj
Jmenuji se Petr a mám velmi podobný příběh jako ty. žiji v ČR, ale chtěl bych se odstěhovat do Německa. Narodil jsem se v ČR, ale několik let jsem žil s rodiči v BRD. Respektive do mých 7 let. Pak jsme se vrátili zpět. Proč? To sám nevím, ale byla to chyba. Teď jsem se rozhodl, že se chci odstěhovat už nadobro. Mám obor Mechanik eletkronických zařízení, ale pravě teď si ještě dodělávám maturitu na nástavbě. To bych měl dokončit pokud mě to nepřestane bavit na jaře 2011. Pak bych odešel do BRD. Mám sice část rodiny v Německu, mám tam strýce a prarodiče. Ale je mi to na prd, protože chci jinam než oni bydlí jak jsi psal láká mě taky něco jako - Bremen, Hamburg, Berlin, Düsseldorf a tak, ale lepší je bydlet někde poblíž těchto měst, ne přímo v nich už jenom kvůli cenám bytů. Jsem rád, že já a moje přítelkyně nejsme sami s tímto problémem, úplně se s tebou shoduji v tom, že se chci v BRD usadit a už, jezdit do čech pouze za kamarády a rodinou. Např. moje kamarádka, říká že se k čechům přihlíží lépe než třeba k turkům, rusům či rumunům, ale vždy bude záležet na jaké lidi narazíme. Spíše mě děsí ty věci okolo vyřízování úředních věcí spojených s přestěhováním a tak. Ani nevím jakou práci nejlépe zvolit pro ten rozjezd. Někde se začít musí a po čase už člověk může jít za lepší prací, ale doufat, že hned dostanem výbornou práci by bylo bláhové.
Zaznamenáno
pinkpiggy



Karma: -1
Příspěvků: 5



« Odpověď #2 : Prosinec 06, 2009, 10:54:10 am »

to urcite..ale preci jen z meho postaveni bude lepsi odchazet do nemecka coby vystudovany inzenyr v oblasti pocitacu na celkem vysoke urovni (schopem psat vysoce stabilni systemy,popripadne programy pro letectvi atp)..nez odchazet "pouze" s maturitou v oblasti pocitacovych systemu (kde nas stejne nic nenaucili,stejne jako na kazde stredni)..a o to jde..ten rozjezd taky bude tezky..ale podstatne lepsi budoucnost budu mit s tim prvnim pripadem..Úsměv..preci jen..kdyz uz nekoho v nemecku mas,myslim si,ze je to jednodusi..muzes se alespon treba na pul roku s pritelkyni nekde usadit,doucit se radne nemecky,navic mas vyhodu,ze do 7mi let si v nemecku vyrustal,takze tu nemcinu urcite budes mit lepsi..ale jinak je to skoro to same..ale v jednom jsme za stejno..v cr zkratka zustat nechci..
Zaznamenáno
Bushido01



Karma: 1
Příspěvků: 24



« Odpověď #3 : Prosinec 06, 2009, 11:32:05 am »

Jasně jako vystudovaný inženýr to budeš mít v Německu mnohem lepší. Já zase po matruitě přemýšlím o vysokoškolském vzdělání v Německu a to na Policejní akademii.
Zaznamenáno
Rendysek



Karma: 0
Příspěvků: 15


« Odpověď #4 : Prosinec 06, 2009, 07:40:20 pm »

No kluci,nemate to jednoduchy.. Mrknutí
Ja bydlim v soucasne dobe v nemecku,u sveho pritele.Muj nazor na nemce je takovy, ze jsou opravdu pratelstejsi.Na druhou stranu tu vladne birokracie, problemy s praci a pracovnim povolenim,..A taky se pripravte na to, ze tady nema zadnej lempl sanci.Ceske skoly clovek vystuduje celkem bez potizi, a kdyz pak vidim tady, jak to funguje (tak jak by melo),ze studenti jsou v nemecku daleko lip pripraveni do zivota jak my..je to pak tvrda realita..Takze shanet tu praci a konkurovat ve znalostech nemcum, to neni jednoduche..
Kazdej start v zivote je tezky,ale kdo vaha, asi by mel zustat doma Valím oči! Super!
ja se dala na vojnu,tak bojuju.. Škleb
Zaznamenáno
Bushido01



Karma: 1
Příspěvků: 24



« Odpověď #5 : Prosinec 06, 2009, 07:47:47 pm »

Ahoj Rendysku, Mrknutí tomhle s tebou souhlasím, bude to boj ale to je život sám o sobě taky Škleb Jinak co se týká škol v Německu je pravda, že je to tam postaveny jinak než tady v ČR. Jelikož já jsem 2 roky byl na vyměnném pobytu v Německu v rámci školy můžu to jen potvrdit, ale jednu věc vím, zřejmě nejtěžší školy jsou v Bavorsku.
Zaznamenáno
pinkpiggy



Karma: -1
Příspěvků: 5



« Odpověď #6 : Prosinec 06, 2009, 09:15:48 pm »

zase ale musim rict, co vim zase JA, nemci jsou celkove DOST lini na studium a tak prevazna vetsina z nich skonci s Realschule, maximalne jeste nejaky s Gymnasium..ale na Universitat jde opravdovy minimum z tech studentu..mozna prave proto je snad jen jedna statni universita v berline,ostatni jsou soukrome..
a je taky pravda, ze napriklad ceske skoly ODBORNE, tak na ty se nemecke odborne skoly nemohou rovnat (kdyz nemluvim o tech "vyssich levelech Smích")..mnoho studentu si v CR udela ing a pak jdou dostudovavat do zahranici, ale je vseobecne znamo,ze cesti technici (napriklad zvukari,atp) patri mezi svetove spicky..
Zaznamenáno
Macouch



Karma: 21
Příspěvků: 310



« Odpověď #7 : Prosinec 06, 2009, 10:05:09 pm »

Ja bych rekla, ze vsude je chleba o dvou kurkach a blbci se nejdou jak v CR tak v Nemecku....
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #8 : Prosinec 06, 2009, 10:08:25 pm »

zase ale musim rict, co vim zase JA, nemci jsou celkove DOST lini na studium a tak prevazna vetsina z nich skonci s Realschule, maximalne jeste nejaky s Gymnasium..ale na Universitat jde opravdovy minimum z tech studentu..mozna prave proto je snad jen jedna statni universita v berline,ostatni jsou soukrome..
a je taky pravda, ze napriklad ceske skoly ODBORNE, tak na ty se nemecke odborne skoly nemohou rovnat (kdyz nemluvim o tech "vyssich levelech Smích")..mnoho studentu si v CR udela ing a pak jdou dostudovavat do zahranici, ale je vseobecne znamo,ze cesti technici (napriklad zvukari,atp) patri mezi svetove spicky..

Umm, to vypada, ze zatim cerpas pouze z hospodskeho poradenstvi.
Nemci, lini na studium? Vetsina skonci s Realschule? Mas nekde nejaky podklad, porovnani s jinymi zememi, nebo je to ciste JPP?
Statni nebo soukrome univerzity?  Mnichovske LMU, TUM jsou univerzity kamenne ze kamennejsi byt nemuzou - kde beres dojem, ze by byly "soukrome" a tim jaksi dokazovaly svou podradnost?

Opravdu bych doporucil se spis informovat nez zacnes delat hluboke zavery. Mozna s tou vyskou trosku pokrocit a az se tam neco naucis, zkusit na prazdniny do Nemecka zajet, udelat si tu nejakou brigadu a sam pro sebe zjistit, zda to tu bude lepsi nez v CR.
Osobne si myslim, podle zacatku tve pocatecni litanie (moc daleko jsem se bohuzel nedostal, bez poradne typografie a struktury se moc dobre necte), ze kamkoliv pujdes, vezmes si svuj negativni pristup s sebou, a pomerne brzo ti to tu pripadne stejne debilni jako cela CR. A naopak, az se neco naucis a najdes si odpovidajici job, zjistis, ze kdyz to zrovna neni Zimbabwe, je celkem jedno kde zijes, ale jak si to tam zaridis.
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
Thomasek



Karma: 16
Příspěvků: 157



« Odpověď #9 : Prosinec 07, 2009, 12:43:29 am »

ahoj pinkgippy,

cesti technici mozna patri mezi svetove spicky, ale stejne tak se to da rict o nemeckych technicich, viz. napr. automobilovy prumysl, chemicky prumysl apod. Rozhodne se to neda zjednodusit do jedne vety.

Moje zkusenost s nemeckymi studenty je presne opacna nez pises, jsou naopak vice cilevedomi a i diky velkemu poctu cizincu na mistnim pracovnim trhu vedi, ze se musi trosku snazit, aby se dokazali prosadit na lepsi pozice. Rovnez zde plati jakesi pravidlo, ze kdo chce po skole ziskat nejaky normalni job, musi behem studia delat praktika. Ve vetsine firem se ocekava, ze na tom praktiku i neco delat.
Naopak z dob studii v CR mam plno vzpominek na kamarady, kteri studium proparili, prochlastali, ..., protoze si tak nejak byli jisti, ze se nejaka prace najde. A kdepak s praktikem na ne...hezky na pivo a na koleno na Blahovku, vsak ono se to po promoci nejak udela...
 

Neznam z hlavy presna cisla (daji se dohledat na netu), ale pocet lidi s doktoratem v Nemecku tusim 3,5 nasobne prevysuje pocet v CR, pocet lidi z magisterskym titulem je tady o polovinu vyssi.

Tomas
Zaznamenáno
Thomasek



Karma: 16
Příspěvků: 157



« Odpověď #10 : Prosinec 07, 2009, 12:46:31 am »

btw. Freie Universität Berlin, LMU München, TU München a tusim Uni Heidelberg patri mezi TOP50 univerzit na svete dle zebricku Global university ranking. Karlovka se umistila tusim ve treti stovce, o jinych ceskych Uni ani vidu, ani slechu

Jina vec je jak je tento zebricek sestavovan...
Zaznamenáno
pinkpiggy



Karma: -1
Příspěvků: 5



« Odpověď #11 : Prosinec 07, 2009, 01:12:31 pm »

to Kleena..tak jak vidim s tou jednou statni to asi nebude tak pravda..nevim to presne..cerpal jsem z toho,co mi kamaradka byvalky rekla..tak jsem to dal nezkoumal..
je pravda,ze nemci jsou peclivejsi..a to mnohem vic nez cesi..s tim studiem to v dnesni dobe mozna uz bude take jine,protoze jak rika Thomasek, v dnesni dobe uz jak to tak vidim cesi maji jedine vidiny tak do zitrejsiho vecera,kde se ozerou, zhuli nebo neco podobneho..v tomhle mate naprostou pravdu..jen jeste si pro Kleena neodpustim rict, v nemecku jsem byl..jak sjem rekl..mel jsem tam pritelkyni..jezdil jsem tam..jen co jsem prejel hranice, z niceho nic mi mozek zacal premyslet UPLNE jinak..zadne negativni nalady,zadne nervy z lidi atd..
samozrejme,ze jak bylo jiz receno,blbci se najdou vsude..i v nemecku..i v cr..bohuzel mam takovou zkusenost,ze v CR tech blbcu je sakra mnohem vic..alespon ja to tak citim..jestli myslis,ze budu i tam nespokojeny,prosim..ja vim,ze pokud si splnim to,co chci,tak spokojeny budu..
tedka to prezenu..ale dejme tomu,ze jednou by ze me byl miliardar, mel krasnou manzelku,hodnou, zdrave deti, zdravi,atd..vim,ze kdybych byl v CR..proste tu nebudu stastny..vim,ze kdyz budu v nemecku, tak budu podstatne stastnejsi jak tady..samozrejme zalezi i na te praci..opravdu nerad bych tam nekde delal skladnika atd..proto se take pokusim udelat vse pro to,abych dostudoval (jak bylo receno, studuji CVUT), coz neni prestizni skola jen v CR..ale v cele evrope..(pro Thomasek..dokonce se snad minuly rok do toho zebricku dostala take..na celkem dobrou pozici..ne sice TOP50,ale v nejakem tom svetovem zebricku byla..)..
Zaznamenáno
Rendysek



Karma: 0
Příspěvků: 15


« Odpověď #12 : Prosinec 07, 2009, 01:40:43 pm »

pinkpiggy: Spousta cechu tu zacala s podradnou praci,takze treba tim skladnikem. Necekej, ze te tu uvitaji s otevrenou naruci jen proto, ze jsou to nemci, neco lepsiho jak cesi- ti jsou debili, ze?, a ze se vic usmivaji Škleb
Jedna vec je zajet si parkrat za mladou do nemec a druha vec je tu hledat praci a pracovat.
Nejlepsi opravdu bude, kdyz si to zkusis sam, mozna si nakopes, zkazis idealy a jeste rad se vratis do cech. Ale teoreticky o tom dumat asi nema cenu..
Zaznamenáno
dada1000



Karma: 6
Příspěvků: 38



« Odpověď #13 : Prosinec 07, 2009, 03:42:50 pm »

Koukam panove same krasne idealy...ale tak jednoduche to tady bohuzel neni.Ale na druhou stranu,pokud OPRAVDU nekdo neco chce,tak to dokaze.Dada Mrknutí
Zaznamenáno

Dada
Bushido01



Karma: 1
Příspěvků: 24



« Odpověď #14 : Prosinec 07, 2009, 05:29:50 pm »

Já to zase beru tak, že pokud chci někde začít žít, musím brát všechno co mi osud dovolí. Takže kdybych dostal práci třeba jako ten skladník tak bych to bral. Budu brát téměř všechno co mi příjde pod ruce, nějak se začít musí.
Zaznamenáno
Stran: [1] 2   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | © Socrates.cz 2024


spolujizda | Autostop.pl | Autostop.sk | Zahnarzt München