Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Mnichov | Německo | Nizozemsko | Lucembursko | Rakousko | Španělsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: vrácení české 20% dph pro zboží nakoupené v ČR, určené pro osobní spotřebu v CH  (Přečteno 123776 krát)
vasek608



Karma: 2
Příspěvků: 40


LostInSwitz, aneb Ozvete se, zvu vas na sklenku:-)


« : Leden 05, 2010, 02:40:03 pm »

Zdravím všechny krajánky v CH! Kromě obligátního popřání hodně štěstí no nového roku  Úsměv  bych měl jeden dotaz do diskuze, treba uz se s tím nekdy nekdo zaobíral..
Jedná se o vracení DPH, při nákupu v čechách.
Napadá mne na dovolené v zahraničí (třeba i v čechách) koupit televizi (prostě něco dražšího), s tím že to nemám do čech, ale vyvážím pro osobní potřebu pro sebe do švýcarska, kde žiju, pracuju, platím daně atd..
Tzn. nechat si při nákupu v českém obchodě vyplnit ten Tax back formulář, a pak ho při vývozu z čr potvrdit. S tím že bych poté mohl nárokovat vrácení české 20% dph.
S tím že bych ho asi tady měl teoreticky naclít pro švýcarskou dph (7.6%), anebo to zkusit nějak naonačit a obejít se i bez toho naclení..Ale to naclení je podružné téma, hlavní je ta vratka té české 20% dph při vývozu…
Nezkoušel to někdo, resp. nedělá to někdo tak (nebo nějak podobně?)
trošku to souvisí s nedávným tématem tady (limity zboží pro osobní spotřebu), ale tohle je myšlené hlavně z pohledu té vratky DPH...
Díky a přeji pěkný den všem
vašek
« Poslední změna: Leden 05, 2010, 02:41:18 pm od vac922884 » Zaznamenáno
Millosh



Karma: 3
Příspěvků: 23



« Odpověď #1 : Leden 06, 2010, 09:05:52 pm »

myslim si, ze se ani nema cenu s timto zabyvat nebot:
za prve, veskere dovazene zbozi je v CH levnejsi nez u nas o prave zminovanou DPH, deset procent odhadem...
za druhe, ten dovoz pro vlastni potrebu je samozrejme mozny, ale i to ma sva uskali: zbozi musi byt min 6 mesicu pouzivane, resp. musis mit doklad o koupi zbozi s datem starsim nez pul roku od prevozu...
za treti: musis se dostavit s tim formularem pouze v uredni hodiny (kazdy prechod ma ruzne a jsou cca od 9 do 16hod a pouze pres tyden), bacha na to... je treba zjistit dopredu...

a tim jsou vsechny "vyhody v haji" :-))

takze si kup televizi tady a neres to :-))

nehlede na to, ze tady napr nakoupis v eshopu za lepsi ceny, notebook, elektronika, spotrebice, postovne je v cene (alespon kde jsem ja kupoval), dodani do dvou dnu balikem bez problemu...
takze asi tak...


Zaznamenáno
katerina svarova
Host
« Odpověď #2 : Leden 07, 2010, 08:37:41 am »

ahoj, jaký to byl e-shop?? Úsměv
Zaznamenáno
Reni239



Karma: 2
Příspěvků: 7



« Odpověď #3 : Leden 16, 2010, 01:21:13 am »

Ahoj,cechackove...ja jsem tady nova,takze vse co si tady od vas ctu me tak trochu dela starost,jestli me teda vubec pres ty hranice pusti a uz vubec bych neprezila,kdyby mi zabavili treba me oblibene parfemy a strevicky...Mam z toho uplne nahnano a uz ted si delam hlavu,jak to vse spravne zabalit a odstehovat a popsat a nahlasit atd.Myslela jsem,ze jsou nemci v tomto smeru az moc poctivi a prehnane starostlivi,ale koukam,ze svycari jsou jeste horsi,To se mam tedy na co tesit...Renca
Zaznamenáno
Eva M



Karma: 1
Příspěvků: 2


« Odpověď #4 : Únor 10, 2010, 09:17:19 pm »

To Vasek:
K tematu vraceni DPH pri dovozu zbozi z EU (uvadim priklad s nakupem v CR, ale mam podobne zkusenosti s UK) do Svycarska. Detaily, jak postupovat pri vraceni ceske DPH jsou uvedeny v §84 zakona o DPH (muzes si ho stahnout na strankach mfcr.cz).

Zjednodusene receno: Pokud si behem 1 dne poridis ve stejnem obchode v CR zbozi za vice nez CZK 2000,-, ktere vyvezes do CH behem nasledujicich 3 mesicu po porizeni, muzes pozadat v obchode o vystaveni vyvozniho formulare. (V osmdesatctyrce je i uvedeno zbozi, na ktere se tento paragraf nevztahuje.) Podminkou je, ze mas bud CH pas nebo nejaky jiny doklad, ktery prokaze, ze mas misto pobytu v CH. (Ja mam Ausländerausweis B a zatim jsem vynarokovala bez problemu veskerou DPH pri dovozu z UK. Vim, ale od kamarada, ze mu na Ruzyni neuznali pro tyto ucely "B" a on se s nimi nechtel hadat, tak to nechal.)

Spousta obchodu s oblecenim v CR (ty klasicke retezce Mexx nebo Mango nebo i LV v Parizske atd.) Ti budou predkladat jako doklad k vyvozu formular od spolecnosti "Cash Refund" (nebo tak nejak podobne). Problem je v tom, ze pres tento formular dostanes jen zhruba 2/3 uhrazene DPH, protoze zbytek se necha spolecnost "Cash Refund" jako provizi. Pokud pouzijes tento formular a vyplneny ho odevzdas na Ruzyni, dostanes penize na miste.  "Poctive" obchody (napr. Bata nebo Delmas) Ti daji i formular, diky kteremu vynarokujes zpatky 100% uhrazene DPH.

Dofam,ze Ti to pomuze.


Zdravi

Eva


 
Zaznamenáno
stouracek



Karma: 9
Příspěvků: 74


« Odpověď #5 : Únor 15, 2010, 08:00:06 am »

Tady je popis, jak se postupuje pri dovozu z EU.
http://www.englishforum.ch/attachments/permits-visas-government/4276-no-customs-officer-sight-now-what-downl__d__merkb__mwst-property-daten.pdf

V obchode ti pokladni vyplni Ausfuhrbescheinigung, to si nechas potvrdit na celnici a pri pristim nakupu ti tu castku odectou.

Dulezita je poznamka, kterou jsem nasel na internetu:
"Bedenken Sie aber , dass Sie keinen Anspruch auf die MwSt Rückerstattung haben, da der Händler dazu nicht verpflichtet ist, diese Ihnen zu erstatten."

Napriklad v REWE v Bad Säckingen dostanes Ausfuhrbescheinigung uplne bez problemu, ale v ALDI pozaduji registraci ("Kundenkarte") ....

Jarda
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #6 : Listopad 15, 2010, 11:42:09 pm »

Trvalym pobytem v CH se kvalifikujes pro vraceni DPH. Je pouze potreba nakupovat u obchodniku, kteri DPH vraceji. V Cechach jich asi nebude tolik a budou pravdepodobne orientovani na ne-evropske turisty (...to znaci prave ten tax refund, kde kus Tve DPH zustane u zprotredkovatele...), ale principialne je to mozne.  Rekl bych, cim vetsi (drazsi) nakup, tim je obchodnik ochotnejsi si s necim takovym spinit ruce.

Na nemecke strane hranice je to docela bezne a specialne u drazsich veci - auto, designovy nabytek - se cesta a porovnani cen urcite vyplati. Respektive, porovnani cen (na internetu) a pripadna cesta, tak. U drazsich veci (zminovany nabytek) te prodejce i clo vyridi (pokud objednas dovoz) a prachy te posle na ucet, nemusis tam na podruhe specialne jezdit. Posles mu papiry postou a IBAN. Pravda musis vetsinou napred zaplatit netto cenu + obe DPH, aby te tu nemeckou pote vratil.

Dale si nemyslim, ze vse co se do CH dovazi, je prave o tu DPH levnejsi. Pomerne hodne veci je naopak drazsi, a to o dost, obchodnici maji vetsi naklady (mzdy, najmy) a takto i vetsi marze. Vyjimky potvrzuji pravidlo. U drazsich anschaffungen (nabytek, auto) se navic obcas da smlouvat a erfahrungsgemaess se v nemecku i v cechach da usmlouvat vice.

Take neni pravda, ze stempl se da dostat na prechodech pouze v uredni hodiny. To se tyka komercni sfery (kamiony na kranicich), personenverkehr se odbavuje skoro vsude 7x24, pokud vynechame takove ty prechody pro pesi, jako v rheinfelden na moste, nebo pesi hranice mezi konstanzi a kreuzlingen.

Oteviraci doby jednotlivych celnich uradu jsou pod nasledujicim linkem

http://www.ezv.admin.ch/kontakt/01972/index.html?lang=de

Miesmacher je nazoru, ze uz dani plati dost, a ze neni treba nakupovat u obchodniku, kteri nevraceji DPH. Obchodnici kteri ji vraceji se daji nalezt pod  nasledujicim linkem:

http://www.miesmacher.eu/?Schweiz:Mehrwertsteuererstattung

Michal





Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #7 : Listopad 15, 2010, 11:47:45 pm »

Jeste jsem zapomenul, svycarska DPH se neonaci, ale do 300 Chf se jednoduse neplati, a nad 300 Chf se plati (a neonaci rovnez).

Oni maji ty potvory celnicky ty okenka vetsinou naproti sobe, takze kdyz si se jdes nechat ostemplovat vyvoz z EU, spacirujes tomu svycarskymu celnikovi primo pred nosem. Takze tohle zaonacit chce asi trochu nervy a nestoji to za to.

Je lepsi svycarum jejich 7,6% dat a zkasirovat tech EU 19% zpatky. To je porad jeste dobry obchod...
Zaznamenáno
Gabika



Karma: 0
Příspěvků: 24


« Odpověď #8 : Září 20, 2011, 02:22:43 pm »

Dovolím si ešte oživiť túto tému (pre nás pomalšie chápajúcich :-) )

Dnes sme boli obzerať jed. stôl vo Freiburgu za 399,- EUR, a v tom obchode nám o DPH povedali, že áno, vracajú, a že vraj sa tak deje priamo pri hraniciach vo Weile. Bohužiaľ, predavačova angličtina nebola taká dobrá (a moja nemčina ešte horšia), ale tak som to pochopila, že tie peniaze nám nebudú vracať zase vo Freiburgu v obchode, ale už na hraniciach.
 
Nemáte niekto skúsenosť?
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #9 : Září 20, 2011, 08:12:25 pm »

DPH vraci zasadne a pouze obchodnik. Paklize ma tento ve Weilu pobocku, tak dost mozna i tam. Pred tim je ale treba zbozi prevezt prez hranici a nechat na hranici od celniku ostemplovat prislusny formular (nebo uctenku). DPH *zasadne* nevraci zadny statni organ typu celnici  na hranici, nebo financni urad. I kdyz to nekteri spatne informovani obchodnici tvrdi.

Solidnimu obchodnikovi se da ostemplovany formular poslat postou, byva k tomu ale vetsinou potreba EUR konto. Vetsinou se take DPH da osobne vyzvednout s pomerne velkym zpozdenim, typicky 1-2 roky. Vyzvednuti DPH se pak da spojit s jinym vyletem, cestou do Cech, a podobne. Jinak je dost mozne, ze se extra cesta pro DPH nevyplati - mne by se treba  kvuli Mwst < 40EUR cesta Freiburgu nevyplatila urcite a to to mam z Baselbietu docela blizko.

Moje dvorni dodavatelka sportovniho obleceni mne posledni nakup prodala rovnou bez DPH, to je ale vysoce specialni pripad ;-)
Zaznamenáno
Gabika



Karma: 0
Příspěvků: 24


« Odpověď #10 : Září 21, 2011, 08:28:55 am »

michalpp, díky za odpoveď. S manželom som o tom ešte večer hovorili, tiež to od toho predavača tak pochopil, ale usúdil, že je to kec. Vo Weile samozrejme pobočku nemajú...
S tým poslaním papierov poštou to zistíme, vďaka za tip.  Úsměv
Zaznamenáno
blueypno



Karma: 0
Příspěvků: 16



« Odpověď #11 : Září 22, 2011, 09:03:29 pm »

ja uz dvacet let praktikuji vraceni ceskeho DPH a nikdy jsem s tim nemela problem. Az do minuleho roku, kdy mne odmitli vratit DPH v ceskem obchode (jak tomu doposud byvavalo). Prej se to vraci na letistich, nadrazich v CASH REFUND a nevim kde jeste.... no a kdyz mi v Tesco vylnili formular TAX FREE a ja s tim naklusala k okynku v Zürichu na nadrazi, tak mne akorat pani rekla, ze to oni mi proplatit nemuzou protoze je to jina firma. Ke vsemu se mi kolikrat v Cesku stalo, ze mi prodejce ( i ve znackove prodejne Dankin)  proste nevystavili tax free, ze prej nemaji formulare ( i kdyz jsem se nabidla, ze jim je prinesu...). Nebyly formulare, tak proste deti nedostaly ruksaky Dankine ... je to cim dal tim komplikovanejsi misto aby to bylo jednodussi. My elektroniku kupovanou v Cesku neresime, kdyz se to polame, tak to pojedu reklamovat do Ceska? na to bych se mohla teda opravdu vykaslat  Škleb.
Zaznamenáno
Curamrda



Karma: 0
Příspěvků: 1


« Odpověď #12 : Červen 12, 2012, 07:23:29 am »

Zdravim,
mam opačnej dotaz. Žiju v ČR a chtel bych si koupit projektor ve švýcarsku. A chtěl bych vrátit DPH. Jaký je prostup , prosim?

 Asi před 10ti lety jsem si kupoval reciever v nemecku a nějak mi vraceli to merwerstoiere či co to je...ale už nevim jak se to dělalo...
Zaznamenáno
mualem



Karma: 1
Příspěvků: 18


« Odpověď #13 : Červen 12, 2012, 06:54:30 pm »

Ahoj!
Tady je dph 8%, takze bude na to spise doplacet...
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #14 : Červen 12, 2012, 08:19:31 pm »

Funguje to naprosto stejne, akorat zrcadlove prevracene.

Precti si, co jsem napsal o dovazeni tim pro toto forum relevantni smerem a prehod si pouze jmena zemi a sazby DPH.

Na ceske celni sprave Ti reknou do jake castky dovazis bezcelne (cili bez i bez DPH), google mne rika neco o 700 EURech.

Telefonni cislo na celni spravu zvladnes najit sam.
 
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | © Socrates.cz 2024


spolujizda | Autostop.pl | Autostop.sk | Zahnarzt München