Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Mnichov | Německo | Nizozemsko | Lucembursko | Rakousko | Španělsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: Stěhování do Německa a mateřská  (Přečteno 58520 krát)
mihaeel



Karma: 0
Příspěvků: 5


« : Srpen 19, 2013, 03:09:10 pm »

Ahoj,

Potřeboval bych trochu prosím poradit.Za měsíc se s přítelkyní plánujeme přestěhovat do Německa.Máme čtyřměsíčního prcka a dnes jsem se na soc. dozvěděl, že jakmile se tam přihlásíme k pobytu, tak musíme ukončit pobírání rodičovského příspěvku, takže žádné tři roky.V německu se pobýrá rok, jak jsem se tu dočetl a jak dlouho budeme pobírat my, když malej bude mít v době žádosti  skoro půl roku?A můžem k tomu dostat Kindergelt?A co pak, když přítelkyně bude chtít být do tří let s malym doma?Chápu, že mateřskou už nedostanem, ale bude se muset asi nahlásit na úřad a platit si zdravot. pojištění a kolik to dělá?

Děkuji za přpadné odpovědi.M.
« Poslední změna: Srpen 19, 2013, 04:27:57 pm od David » Zaznamenáno
Macouch



Karma: 21
Příspěvků: 310



« Odpověď #1 : Srpen 19, 2013, 07:37:23 pm »

Ahoj,

ja bych vam doporucila se tu prihlasit, ale v Cechách se neodhlasovat. Pak by Vám to v pohode melo projit s rodicovskym prispevkem na cele tri roky. Ja uz jsem v Nemecku 9 let a jsem prihlasena jak tu tak v CR (na mamine adrese). Dneska je to tak, ze bys mel pobirat rodicovsky prispevek tam, kde sidli zdroj prijmu - coz pak budes asi ty. Ale zvlast kdyz nejste manzele, tak jak by to nekdo zjistoval? Urcite je vyhodnejsi nechat si ten ceskej, tady dostane pritelkyne v tom prvnim roce asi 300 EUR na mesic a pak nic.
Pritelkyne by i zustala zdravotne pojistena v CR, malej taky a to je to hlavni na cem usetrite (pocitej ze ona by tu platila tak 350 EUR a dite tak 200 - 250 EUR). S evropskym pojistenim neni problem si zajit k doktorovi kdekoliv, takze se nemusi bat, ze by ji tu nekdo neosetril. Jedine pak pripadne s dalsim porodem by musela zase do CR :-).
Zaznamenáno
jirike
Host
« Odpověď #2 : Srpen 19, 2013, 09:18:04 pm »

Ahoj,

ja bych vam doporucila se tu prihlasit, ale v Cechách se neodhlasovat. Pak by Vám to v pohode melo projit s rodicovskym prispevkem na cele tri roky. Ja uz jsem v Nemecku 9 let a jsem prihlasena jak tu tak v CR (na mamine adrese)....



Ja teda neznam zakon, ale...
Když sme odjížděli do Německa, tak sme odhlasili soc.a zdr. ale bydliště ani odhlasit nejde...
A pokud sem dobře pochopil slova pani na Obecním úřadu tak každý kdo je občan ČR ma tam stale i nějaké to trvalé bydliště. ...
A pokud nejsi ve svem a bylo to nájemní bydlení,  tak člověka může vysoupnout pouze majitel nemovitosti ale zas jen někam. ..
V tomhle pripade pak zustane trvale bydliště na adrese Obecního úřadu...
Pokud se neprihlasis/te treba k rodičům. ..

Takže jeho přítelkyně by musela zustat hlavně pojištěna v ČR a tady se nepřihlašovat k pobytu...
Aby měla na  vše nárok v ČR.
A adresu treba k mamince jen nastěhovat, aby neunikla žádna pošta...
A dite tady prihlasit, aby mohlo byt připojištěné na tatinkove zdravotnim, nejlepe u státní poj.aby i mohlo k doktoroj na bezne prohlidky a kontroly...

Otec je otec i když neni manžel,  ja to tak mám taky a problem to neni, alespoň ne u úřadů. ..

Pletu se v něčem Co???
Má někdo jinou zkušenost ?
Zaznamenáno
bjetka
Host
« Odpověď #3 : Srpen 19, 2013, 09:53:25 pm »

Kdyz jsem se v SRN prihlasovala k trvalemu pobytu, nebyl absolutne nikdo na ceskych a nemeckych uradech schopen mne rict, jestli muzu mit pobyt v obou statech. Nemeckym uradum je to cele spis wurst, ceske se odvolavaji na "jedna baba povidala". Zadny oficialni dokument mne k tomu nebyli schopni predlozit, takze jsem se z CR neodhlasovala, v Nemecku pobirala Bafög a v CR vyuzivala pojisteni, ktere za me tehdy platil stat.



Zaznamenáno
jirike
Host
« Odpověď #4 : Srpen 19, 2013, 10:08:14 pm »

Ze stránek ministerstva vnitra :

Ukončení trvalého pobytu na území České republiky
Občan, který se rozhodne ukončit trvalý pobyt na území České republiky, sdělí tuto skutečnost písemně ohlašovně podle místa svého trvalého pobytu. Sdělení v listinné podobě musí obsahovat úředně ověřený podpis občana; to neplatí v případě, kdy občan podepíše sdělení před zaměstnancem ohlašovny. Pokud má sdělení formu datové zprávy, občan ho po vyplnění opatří zaručeným elektronickým podpisem založeným na kvalifikovaném certifikátu vydaném akreditovaným poskytovatelem certifikačních služeb nebo dodá prostřednictvím datové schránky. Obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, který vydal jeho občanský průkaz nebo matričnímu úřadu podle místa trvalého pobytu je povinen odevzdat občanský průkaz do 15 pracovních dnů od oznámení této skutečnosti.

Jinými slovy to asi nejde...
Protože pokud nemá člověk nějakou tu ,,jinou" občanku, což nevím kde by ji sebral, pokud nemá dvojí občanství...

Tak se bez té původní občanky nehne...
Zaznamenáno
bjetka
Host
« Odpověď #5 : Srpen 20, 2013, 05:47:06 am »

To je opet klasicke utirani pozadi byrokracii.... I tak to chapu tak, ze to zalezi na tobe, zda se rozhodnes ukoncit trvaly pobyt na uzemi CR. Úsměv Nikde ovsem nemas informace o tom, zda smis ci nesmis mit dva trvale pobyty. Navic to, ze si v Nemecku nahlasis misto bydliste, neznamena, ze tu mas trvaly pobyt. Na ten mas narok po peti letech.
...To se ale opet dostavame znacne od tematu nejakych socialnich vyhod. Osobne bych to resila tak, jak radi macouch.
Zaznamenáno
jirike
Host
« Odpověď #6 : Srpen 20, 2013, 09:48:08 am »

Ale když zůstane dítko pojištěné v ČR tak musi všechny prohlídky kontroly a třeba očkování taky v ČR ne ? Tady pak je jen zakladni a nutna peče a ošetření. ..

Pak je lepší mimco připojistit k tatovi na německé, kdyz tady bude pracovat, tedy ho tady prihlasit...

V čem je lepší nechat dítě pojištěné v ČR ??
Zaznamenáno
RomikS



Karma: 0
Příspěvků: 7


« Odpověď #7 : Srpen 20, 2013, 09:56:47 pm »

Ahoj,
taky jsme se stehovali s prckem, tak ti tu popisu nasi situaci.. Rovnou upozornuji, ze jsme manzele (a co se sem stehovali ruzni znami, tak nekteri se i na rychlo brali - byli spolu dlouho, meli to v planu, tak to holt trosku uspisili). Ale k veci - nasi dceri bylo v dobe stehovani 13 mesicu, mela jsem taky 3letou variantu rodicaku. Na zdravotnim i socialnim jsme se vsichni odhlasili, obcanku po nas nikde nikdo nechtel, takze ji mame. Manzel tu pracuje, ja jsem doma s dcerou (dnes 2 roky), zdravotne jsme pojisteni jako rodina, tzn. na manzela (to je prave ta vyhoda, kdybyste byli svoji), ja si tu neplatim nic. No a k tomu rodicaku - musela jsem ho v CR odhlasit. Vedela jsem, ze v DE je materska kratsi a v dobe, kdy jsme zadali, jsem vedela, ze nam ji zamitnou, ale potrebovala jsem prave ten zamitaci dopis, abych se znova obratila na CR, ze v DE mi to zamitli a ze ji chci obnovit v CR. V pruvodnim dopisu jsem jim pripsala ruzny reci o tom, ze jsme v EU a muze jim byt jedno, kde travim svou materskou (samozrejme slusnejsi formou Úsměv) Musela jsem v podstate znova zadat, jako na zacatku.. Tzn. vsechny mozny formulare, ten zamitaci dopis (neprekladala jsem do cestiny), moje prijmy (nemam), manzelovy prijmy, co jsem nesehnala, to si kupodivu obstarali sami - pr. denni vymerovaci zaklad - nemusela jsem kvuli tomu jet do CR, poresili sami. Cele to trvalo i s zadosti v DE cca 7 mesicu, nez mi prisly penize na ucet. Ale prisly a to i zpetne. Pozor - max. se da zadat 3 mesice zpetne od data zadosti. U vas to bude samozrejme jiny, vas prcek tu bude do roku brat jejich materskou a po roce zazadas v CR, ze v DE uz nemas materskou (rodicak), at ti to platej oni a oni ti to fakt budou posilat Úsměv Taky tu budes brat Elterngeld (jak v CR pridavky), jen s tim rozdilem, ze tady neresej, kolik rodina vydelava, dostane kazde dite (musi se zadat samozrejme) a je to mnohem vic, nez v CR, tusim nejakych 184 Eur.
Tot nase zkusenost... snad ti to pomuze.. nebo nekomu dalsimu Úsměv

Dodatek: jj taky mam v CR stale pracovni pomer, bez toho by mi rodicak z CR neposilali...
« Poslední změna: Listopad 15, 2013, 08:37:13 pm od RomikS » Zaznamenáno
misel2222



Karma: 0
Příspěvků: 5


« Odpověď #8 : Září 09, 2013, 11:35:26 pm »

Ahoj, já jsem taky na mateřské a taky pobírám z ČR mateřskou a do roku dítěte jsem pobírala tady v Německu. Jen s tím rozdílem,že já jsem stále zaměstnaná v ČR a na tom základě mi vyplácí mateřskou ČR. Jakmile se situace změní,dostanu výpověď,tak mi sdělili,že mi bude vyplácet mateřskou pouze Německo...
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #9 : Září 10, 2013, 09:16:46 am »

V čem je lepší nechat dítě pojištěné v ČR ??
Podle mne k tomu není důvod. Pokud pracuješ v DE máš tu tzv. zákonné pojištění (ne soukromé), můžeš dítě i ženu v domácnosti nechat pojistit u sebe. Pak požívá všech možností jako německý pojištěnec.
Kombinace poj. v jedné zemu a ošetření v jiné je podle mě vždycky riziková...my už sice také pár výkonů dělali v ČR, ale lékaři to vždy deklarovali jako nutný zakrok...jak by to bylo s preventivními prohlídkami dětí, nevím a nevidím důvod to na vlastním zkoušet ;-)

I v případě, že nárok je, bys mohl trpět neinformovaností ci neochotou různých jednotlivců, která se navíc může zvyšovat s nižší úrovní znalosti němčiny...viz případ nemocenské ve výpovědi v jiném diskusním tématu tady.
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | © Socrates.cz 2024


spolujizda | Autostop.pl | Autostop.sk | Zahnarzt München