Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Mnichov | Německo | Nizozemsko | Lucembursko | Rakousko | Španělsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: Studentský mini-job a přechod na studenský teil-job  (Přečteno 54009 krát)
qwerrr



Karma: 0
Příspěvků: 10


« : Listopad 12, 2014, 05:23:26 pm »

Zdravím,

mám takový problém.

Studuji v ČR a zároveň nyní pracuji v Německu (kde nestuduji, pouze pracuji). Nyní pobírám plat do 450 eur, ale je možné pracovat více. Jsem placen od hodiny.

Nejsem v německu u německé pojišťovny pojištěn, jsem pojištěn v ČR.

Existují nějaké limity na pracovní dobu či plat, od kterých se již musím nechat pojistit u německé pojišťovny?

Našel tuto informaci zde na webu v záložce finance (nevím, zda to platí i pro studenty, kteří studují jinde než v Německu?)
Studenti můžou pracovat během semestru 20hodin za týden, tedy v průměru 2x týdně na plný úvazek po celý rok, čímž se dá při studentském platu 10€/hodinu vydělat přibližně 600€/měsíc, ale samozřejmě jde i víc.
Můžete vydělat kolik chcete, ovšem neměli by jste během semestru pracovat pravidelně déle než 20hodin/týden (ve 26 týdnech za rok). (Pokud překročíte těch průměrných 20 hodin/týden a nedokážete že jste zrovna neměli ve škole nějakou přednášku, ztrácíte status studenta.) V ostatních 24 týdnech (o prázdninách) můžou studenti pracovat neomezeně dlouho.


Toto se však týká pouze ukončování studia.

Do 450 euro jsem kranken- und arbeitslosen-versicherungsfrei und nicht pflegeversicherungspflichtig stejně jako u ne-studentů.
Nad 450 euro tedy, stejně jako u ne-studentů jsem Kranken-, Renten-, Pflege- und Arbeitslosenversicherungspflicht?

Je tomu tak, k čemu je tedy být studentem? "Pouze" na to, že neplatím "Steuerabzug" (tj. Lohnsteuer + Solidaritätzuschlag + Kirchensteuer), pokud nepřekročím 898,65€/měsíc ? Jinak vše běží stejně jako u ne-studentů?
Zaznamenáno
bjetka
Host
« Odpověď #1 : Listopad 12, 2014, 07:40:06 pm »

To omezeni 20 hodiny tydne se vztahuje na cele studium (a teda jen prednaskove obdobi). Nevim, zda v CR neco podobneho existuje, snad ani ne, takze pokud nejsi zapsan na nemecke VS, tak ti to snad muze byt i ukradene. Nevim, jak se k tomu stavi univezity, ale podle me je to spis zasadni opravdu kvuli pojisteni. Ja jsem na konci studia pracovala na plny uvazek, pro skolu jsem byla student, pro pojistovnu zamestnanec... Vzhledem k tomu, ze jsem mela spoluzaky v dost pokrocilem veku, s nejruznejsimi zavazky, kteri se zapsali - vzhledem ke "kvalite" dalkovych studijnich oboru - k dennimu studiu, nemyslim si, ze by se byvali omezovali na 20 hodin tydne.
Nereknu ti, jak to funguje, kdyz studuje v CR. Jako student v Nemecku muzes mit ale pojisteni z CR. Ja jsem ho dlouho mela - s potvrzenim nemecke ZP, ze jsem dostatecne pojistena v CR a tohle jsem jedna musela predlozit u zapisu a pak jsem to jako doklad o stavajicim pojisteni predkladala vsem zamestnavatelum. Socialni pojisteni platit budes, nejsou to ale zas to dramaticke castky, a muzes se motivat tim, ze se ti to zapocitava do nemeckeho duchodu (ackoliv cert vi, co z toho jednou uvidis...). Mozna se budes muset nejak "pripojistit", ale zdravotni pojisteni muzes tak jak tak mit v EU jenom v jednom state. Mozna se zkus zeptat na nejake vetsi pobocce ceske ZP.
Zaznamenáno
qwerrr



Karma: 0
Příspěvků: 10


« Odpověď #2 : Listopad 12, 2014, 09:24:28 pm »

Děkuji moc za odpověď! Musím se přiznat, že stále dost tápu, zkusím to ještě jednou, schválně jsem tam vyznačil ty otázky v tom textu, aby to bylo zřetelnější.  Škleb

Jsem z toho zmaten, v zásadě tedy spíše říkáš, že 20 hodin týdně ignorovat. Na toto jsem se ptal u AOK Studentegeschaftstelle a řekli mi, že egal, jestli jsem z německa či jiné země EU a že to platí i pro mne a že do 20 hodin týdně nemusím být u německé pojišťovny pojištěn. Ale jestli to procházelo kamarádům, dost možná se v tom sami nevyznají...

Tedy chci-li pracovat více jak 20 h týdně, musím se pojistit? (otázka 1)
Budu-li pracovat více jak 20 h týdně, protože nestuduju v německu, nemůžu přijít o status studenta v německu, zde se akorát informovat u české pojišťovny či českých úřadů (otázka 2)

"...pro skolu jsem byla student, pro pojistovnu zamestnanec..."
Asi jsem nějak neporozuměl Smutek , spíš mi jde z pohledu zaměstnavatele:

Takže příklad: pracuji jako student z čr, nyní pobírám 450 eur (varianta 0), chtěl bych však pobírat měsíčně 850 (varianta a) a nebo 1200 eur (varianta b)

Varianta 0: jsem kranken- und arbeitslosen-versicherungsfrei und nicht pflegeversicherungspflichtig stejně jako u ne-studentů.

Varianta a: V tomto případě zaměstnavatel již má povinnost platit: Kranken-, Renten-, Pflege- und Arbeitslosenversicherungspflicht. A tedy, aby mohl platit Krankenversicherung, musím se již nechat pojistit u německé pojišťovny? (otázka 3)

Varianta b: dtto jako varianta b, jen s jiným vyměřením dle: http://www.mnichov.de/mkportal/modules/wiki/index.php/Dan%C4%9B_v_N%C4%9Bmecku a navíc si musím dát pozor na to, abych nepřekročil za celý rok 10.783,-€/rok a tím neměl povinnost být v jiné Lohnsteuerklasse.

A především: Ve variantě a) ani b) mi nijak nepomůže, že jsem student v česku? (otázka 4) Jediné, k čemu je dobré, že jsem student v čr je, že spadám do Lohnsteuerklasse 1 a tedy Steuerabzug (Lohnsteuer + Solidaritätzuschlag + Kirchensteuer) , pokud nepřekročím 10.783,-€/rok, neplatím. (otázka 5) Jinak žádné další výhody, žádné další daňové úlevy pro zaměstnavatele? (otázka 6)

Problém je v tom, že zaměstnavatel je relativně malý a nemá zkušenosti se zaměstnáváním zahraničních studentů, takže to trošku musím řešit za něj.
« Poslední změna: Listopad 12, 2014, 09:26:34 pm od qwerrr » Zaznamenáno
bjetka
Host
« Odpověď #3 : Listopad 13, 2014, 05:44:59 pm »

No tak pokud nemusis byt do 20 hodin v Nemecku pojisten, je to velice jednoduche! Jestli zase byrokrati nekecaji, tak je to naprosto stejne, jak jsem to mela ja s ceskym pojistenim, jenom s rozdilem, ze jsem studovala v Nemecku
Pokud te nemecky system a zamestnavatel bere jako studenta - rovnemu tomu nemeckemu - zdravotni pojisteni za tebe neplati zamestnavatel (!) Pokud bys byl pojisten v SRN, platil bys to sam, v CR to za tebe do 26 let plati stat, pak vlastne take sam...
Zamestnavatel v pomeru k tvemu platu a z tveho platu plati socialni pojisteni a dane (pokud na tom nebudes lpet, pujde to i bez te cirkevni). Pak potrebujes snad jen Sozialversicherungsausweis a kvuli danove skupine se mozna budes muset stavit na financaku. Zamestnavatel te tak bude muset prihlasit. Pak je fakt jenom dulezite, aby te hlasil jako studenta a ne jako zamestnance na Teilzeit, protoze pak bys musel platit i zdravotni....
Over si to jeste jednou v AOK (moze zkusenost je, co urednik, to jiny nazor).
Zaznamenáno
qwerrr



Karma: 0
Příspěvků: 10


« Odpověď #4 : Leden 13, 2015, 07:28:08 pm »

Tak jsem se byl ptát u české pojišťovny, kde jsem pojištěn (VZP), zda mi nemůžou vystavit potvrzení, že jsem v česku pojištěn. Německá AOK mě nasměřovala právě na českou.

Řekli mi, že musím být pojištěn v zemi výdělečné činnosti, tj. zde v německu, tak úplně nevím, jaktože ty jsi tu kartičku dostala? To si ji asi dostala neprávem?
Zaznamenáno
bjetka
Host
« Odpověď #5 : Leden 13, 2015, 11:17:09 pm »

Blbost. Tu karticku "evropskeho pojistence" by dnes snad uz mel (mozna az na moji zemrelou prababicku) vlastnit snad kazdy cesky pojistenec. Kdyz jsem v Nemecku zacinala studovat, nebyla to jeste samozrejmost. Ten rozdil ,mezi nami je v tom, ze ja jsem do Nemecka prisla primarne za ucelem studia, ne prace. Takze mne VZP tehdy vystavila ten evropsky prukaz pojistence, ktery jsem tehdy predlozila u KKH (muze to vystavit i kazda jina nem. statni pojistovna) a od nich jsem na zaklade te karticky dostala velmi strucne potvzeni, ze mam v Nemecku platne zdravotni pojisteni. Toto potvrzeni jsem tehdy potrebovala pro skolu, jako podminku pro prijeti ke studiu. (Nasledne jsem musela VZP dodat samozrejme potvzeni o studiu.) A kdyz jsem si zacala hledat praci, do tech 20 hodin/tyden to bylo dostacujici (!!!). Podotykam, ze to pojisteni bylo neco ve smyslu cestovniho pojisteni. K lekari jsem tu s tim mohla chodit jen v pripade nemoci, ne napr. na prevenci. Svym zpusobem to bylo ale pohodlne, protoze jako student jsem v CR nic neplatila. Nesnaz se mne prosim neco nabulikovat, nabehala jsem se s tema srackama tehdy azaz.
Jestli to teda chapu dobre, AOK te nechape jako studenta ale v prvni rade jako zamestnance. Nebo se ti snazi tvrdit, ze te jako studenta - protoze v Nemecku nestudujes - brat nemuze. To ti popravde rict nemuzu. Je pak otazka, jestli by ti dali studentsky tarif, pokud by sis zrusil pojisteni v CR a chtel se prihlasit u AOK. Pokud by tohle slo, nejak bych nechapala, proc nejsou ochotni uznat to ceske pojisteni.
Zaznamenáno
qwerrr



Karma: 0
Příspěvků: 10


« Odpověď #6 : Leden 14, 2015, 07:50:40 pm »

Děkuji za odpověď! Nevím, nerozumím tomu, jak to funguje. Ono je to svým způsobem logické, že by to mělo být v zemi výdělečné činnosti. Protože ty jsi tímpádem méně platila na zdravotním. Platila jsi v ČR něco, ale neodváděla jsi úměrně svému platu v německu, protože ten český systém neviděl tvoji práci v německu. To by pak umožňovalo, aby se němec přihlásil u nás v ČR. Chodil by k lékařům u nás (ev. při nemoci v německu) a pracoval v německu. Tím by ušetřil na zdravotním a měl více peněz z platu.

Kartu evropského pojištěnce mám a ukazoval jsem ji u AOK. Tam mi řekli, že mi to musí vystavit doma. Zkusím jinou pojišťovnu nebo jinou pobočku a uvidím, co se stane. Ev. jiná VZP až budu doma.

Ještě jednou díky!
Zaznamenáno
bjetka
Host
« Odpověď #7 : Leden 14, 2015, 09:27:40 pm »

Pripada mi, ze tvym problemem uz neni tve pojisteni, ale hloubat, kde a jak jsem podvedla ktery system. Kdybych se byvala byla musela nejak pripojistit, tak bych to samozrejme udelala. I v Cesku prece muzes jako student neco malo pracovat, aniz by te pojistovna zacala popotahovat. Zrovna tak to funguje na Erasmu, muzes v nejake omezene mire pracovat, i kdyz mas pojisteni zarizeni v domovske zemi. 
Mimochodem te muzu uklidnit, ze jsem nebyla ani prvni ani posledni, kdo to takhle vyresil. 80 Euro pred par lety bylo moc i pro ty, co meli tucne stipko, takze kdyz mohli byt pojisteni dal v CR, kde to za studenta plati stat, tak to tak pochopitelne udelali vsichni...
Zaznamenáno
qwerrr



Karma: 0
Příspěvků: 10


« Odpověď #8 : Leden 15, 2015, 12:31:12 pm »

Děkuji. Není to mým cílem, jen nevím, proč mi to řekli úplně opačně, to je celé.
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | © Socrates.cz 2024


spolujizda | Autostop.pl | Autostop.sk | Zahnarzt München