Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Mnichov | Německo | Nizozemsko | Lucembursko | Rakousko | Španělsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: Německé zdravotní pojišťovny  (Přečteno 34862 krát)
Vladka-Z



Karma: 1
Příspěvků: 102



WWW
« : Září 20, 2010, 07:48:52 pm »

Ahojky, chtěly bychom tady trošku rozšířit debatu o zdravotních pojišťovnách tady v Německu. U jaké třeba jste a proč nebo od které jste odešli (a proč?)..
Pokud je tu člověk zaměstnaný, volí asi z velké části státní pojišťovnu, ale já i moje kamarádka Lenka jsme např. jako živnostníci a zaskočily nás veliké rozdíly v cenách pojišťoven státních a soukromých...ale i pojišťoven soukromých mezi sebou.
A jak je to v praxi, pokud je někdo např. u státní zdravotní pojišťovny a chce přejít k soukromé? Hodně jsem od Němců slyšela, že měnit pojišťovnu je velmi obtížné a ve většině případů i docela nemožné.. Máte s tím někdo zkušenosti?

Předem moc děkujeme za Vaše rady, názory, typy..            Vlaďka a Lenka, München
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #1 : Září 20, 2010, 09:52:37 pm »

Rozdil je dan tim, ze soukrome pojistovny jedou ciste komercne...a zaroven podle hesla "kdyz ptacka lapaji...". Tedy mlady bude mit v soukrome temer vzdy nizsi pojistne a lepsi sluzby, pojistne se ovsem bude kazdy rok o par procent zvedat a k staru muzes sedet na mesicnim pojistnem k tisici EUR, coz pri ocekavanych duchodech...atd.
"statni" (statni nenie snad ani jedna, AOK nejspis patri spolkovym zemim, ostatni jsou komercni) musi vzit kazdeho, prispevek je urcen procentem z vymerovaciho zakladu a jelikz jsou plne starych, nemocnych a nezamestnanych, jsou na tom vesmes financne bidne, prispiva se na ne z verejnych rozpoctu a nove i jejich vlastni pojistenci (dodatecny prispevek podle toho, jak bidne se pojistovne ten ktery rok vedlo).

Kdo je mlady, zdravy (se znamou nemoci te soukr. pojistovna nemusi ani vzit, pripadne ti napali nerealne vysoke pojistne), zivnostnik a navic jeste cizinec, nejspis nejlip udela se soukromou pojistovnou - na stara kolena vzdy muzes ze systemu "vypadnoout" a pojistit se v CR, kde nasledujici nejspis nikdy platit nebude...

Jelikoz je soucasny system takovy jaky je - tedy naprosto nesmyslny, mluvici o solidarite, ale umoznujici dostatecne bohatym se z teto solidarity vymanit (a sam platit nesrovnatelne mene nez normalne a malo vydelavajici) - je nasnade, ze kdo muze, bez ohledu na prip. nevyhody ve stari odejde k soukrome.
Tomu se stat snazi branit jednak stanvenim pravidel pro prechod ze zakonne do soukrome pojistovny (pravidel je povicero, zakladni ale je - jako zamestnanec je nutno vydelavat vic nez vymerovaci zaklad, ca. 4000 mesicne). Zivnostnici, ale i statni zamestnanci (resp. lide ve statnim sluzebnim pomeru) toto omezeni nemaji. Podobne je zastrasovaci taktikou i ta "nemoznost" vratit se ze soukrome ke zakonne poj. V praxi staci vydelavat par mesicu mene nez onu hranici, pripadne se stat nezamestnanym - sup a clovek je v zakonnem pojisteni automaticky.
Dalsim nemene archaickym bodem je fakt, ze v zakonnem pojisteni je za jeden prispevek pojisten nejen platce sam, ale i nevydelavajici partner a vsechny nezletile deti. Staci si to jen predstavit a jezi se z toho vlasy na hlave. To samozrejme nikdy nemuze byt ferove finacovatelne.

Jelikoz je ale system takovy jaky je, vypada to, ze pojistne 15% hrube mzdy (s horni hranici na one "vymerovaci hranici") pro muze, zenu v domacnosti a jedno dite se +- vyrvna tomu, co by vsichni platili u soukrome. Prijde jeste jedno dite a je zakonna jasne levnejsi. Vykony pak na urovni nutne pece (zadna alternativni vysetreni, plomba zcela zakladni, za lepsi nutn priplatit, laserove cisteni nervovych kanalku se nehradi)...
Mlady, zdravy, bez zavazku, s dostatecnym platem (ci zivnostnik) a vidinou navratu do CR nejspis nejlepe udela se soukromym pojistenim.

P.S. - v tomto pripade "tipy" Úsměv
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
Ajaj



Karma: 0
Příspěvků: 9


« Odpověď #2 : Září 20, 2010, 10:30:48 pm »

Ahoj,

tak u me jest situace podobna te tve. Jsem tu na zivnostak a vsem jsem resil dost narychlo. Takze nakonec jsem pres web a nejakeho poradce zakotvil u AXA za 180euro/mesic. Argumenty pro a proti temer zadne. AXA je velka pojistovna (a jako plno dalsich financnich obru ma ted taky sve potize). Pojisteni udajne neni ani levne, ani drahe. K pripadnemu pojistnemu plneni jsem dostal smlouvu o cca 20 strankach s popisem, na co mam narok a v jakem procentualnim plneni (coz jsem vzhledem k urovni sve nemciny ani necetl. Na druhou stranu jsem ted resil v Cechach neco se svoji bankou a taky jsem ze smlouvy moc moudrej nebyl Úsměv). Kazdopadne uz nejaky tyden uvazuji o snizeni mesicni platby, protoze v konecnem dusledku se mi rocni castka zda trochu moc velka na mou sporadickou navstevu bilych plastu, ktera se stejne nakonec tyka jen zubare (coz je ukon dosti osekany z pojistneho plneni).

Na oplatku se chci zeptat, zda ma nekdo zkusenost se soukromym duchodovym pojistenim. Jde mi spise o systemove veci typu - prispevek statu, minimalni stanovena doba placeni, odpocet od zakladu dane, druhy plneni po odchodu do duchodu, atd.

Diky
Ales

P.S.P.S. - treba to byl dotaz na tvuj typ Mrknutí
Zaznamenáno
petr.k



Karma: -1
Příspěvků: 105


« Odpověď #3 : Září 21, 2010, 02:59:37 pm »

Ja, 30let, zatim zdravy, s tim, ze se snad nekdy vratim do CR jsem volil soukromou HUK a platim asi 150Euro/mesic z cehoz polovinu prispiva zamestnavatel. Kdyz behem roku ani jednou nevyuziji pojisteni, tak mi asi 250 Euro vrati (a zamestnavateli z toho zase polovinu zpet nedavam :-)
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | © Socrates.cz 2024


spolujizda | Autostop.pl | Autostop.sk | Zahnarzt München