Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Mnichov | Německo | Nizozemsko | Lucembursko | Rakousko | Španělsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de en
 
Stran: [1] 2   Dolů
 
Autor Téma: Rodičovský příspěvek v Německu nebo v Česku  (Přečteno 142194 krát)
Šeba



Karma: 0
Příspěvků: 4



« : Listopad 22, 2010, 02:38:10 pm »

Ahoj všem, prosím o radu ohledně vyřízení nějakých věcí v Německu.
Od příštího roku začnu trvale pracovat v německu v příhraničí (CHAM). Jelikož budu trvale žít v ČR, jsem ženatý, mám jedno dítě a manželka je s ním na mateřské dovolené (žijeme spolu v ČR v jedné domácnosti),  mám nárok na nějaký přídavek na dítě? Dále jak je to se stanovením Steuerklasse pro můj případ a jaké všemožné formuláře musím vyplnit a kam odnest? Děkuji za pomoc Jarda
« Poslední změna: Červenec 15, 2014, 10:55:02 pm od David » Zaznamenáno
Macouch



Karma: 21
Příspěvků: 310



« Odpověď #1 : Listopad 22, 2010, 06:47:34 pm »

Ahoj,

tak ja tio pomuzu jen s tim rodicovskym prispevkem.... Ten se da pobirat pouze v jednom state, takze jesli ho ma manzelka v CR, tak ho dal bude dostavat tam. V nemecku je take jen po dobu jednoho roku, takze v CR dostane vic....
Zaznamenáno
Šeba



Karma: 0
Příspěvků: 4



« Odpověď #2 : Listopad 23, 2010, 06:54:20 am »

Spíše se mi jedná o tzv.Kindergeld. Rodičovský příspěvek opravdu pobírá v ČR a tak to asi zůstane.
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #3 : Listopad 23, 2010, 09:23:59 am »

Co se pridavku na dite - "Kindergeld" - tyce, pocitam, ze ho dostanes take jen v jedne zemi, navic kdyz dite s matkou zije v CR a ty v Nemecku jen pracujes, neni snad duvod pobirat ho v Nemecku.

Ohledne tech dani: presne by Ti asi poradil jen nekdo, kdo konkretni pripad prodelal na vlastni kuzi, nebo danovy poradce.
V zasade ale:
  • Pokud budes v Nemecku pobyvat vic nez polovinu roku, bude Nemecko chtit, abys tu danil
  • Danit budes podle tzv. danove tridy, jako zenaty III, IV, nebo V (pro presna cisla - google "lohnrechner" ci "nettorechner")
  • Standardni je IV, kombinace III+V je povolena jen tehdy, kdyz jsou oba manzele danove povinni v Nemecku, coz nebude vas pripad. Kdybyste ji chteli, asi bys musel zenu nahlasit v Nemecku a pak je otazka, co na to CR s materskou a jak by to bylo se zdanenim te materske jako prijmu - to uz je pro teoretizovani trosku tenky led, to je otazka na toho poradce, nebo nekoho, kdo presne tim uz prakticky prosel
  • Jinak je to u te kombinace tak, ze ten z tridou III Plati mensi odvody (zpravidla ten, kdo vydelava vic), ten  s V pak palti vic (ale zpravidla je to take ten, ktery min vydelava)

  • Co se nakladu tyce, budes si v prvnim roce moci odecist naklady na stehovani a na nejake prvni mesice tusim i neco jako diety. Pak nejspis take budes chtit vykazat dvoji vedeni domacnosti - tady se aplikuji naklady na byt v Nemecku a na cesty mezi D a CZ (kilometrovne). U mne to jeste pred svatbou pri ca. 600km jednoduche ceste delalo ca. 15000 nakladu rocne.
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
Šeba



Karma: 0
Příspěvků: 4



« Odpověď #4 : Listopad 23, 2010, 09:43:27 am »

Dík za info, zkusím ještě sehnat nějakou daňovou poradkyni.
Mě teda spíše připadá logické, že tam kde pracuji, odvádím daně apod mám nárok na přídavek na dítě tzv Kindergeld a to ať žije kdekoliv v EU. V ČR dostaváme jen rodičovský přídavek nikoliv přídavek na dítě (o ten raději žádat ani nebudu, jsme nad 2,4 násobkem živ. minima), špatně jsem se vyjádřil..
Co se týče Steuerklasse, dočetl jsem se na nějakem infolistě od Finančního úřadu v německu, že přidělení klasse3 je i v případě, že manželka nepobírá více jak 6000EUR/rok(což opět splňuji, protože manželka je na rodičovské dovolené a příspěvky od státu se nezapočítavají do příjmu). Asi to fakt chce nějakou daň. poradkyni, ale jinak dík za informaci Jarda
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #5 : Listopad 23, 2010, 01:19:11 pm »

Yup. Podivej se tady ve foru, nekdo uz se na ceky mluvici dan. poradkyni ptal a link tam byl take. Mozna to bude i nalevo ve Wiki.
Alternativne jsou poradci specializovani na cizince, treba http://www.expattax.de/ (u toho dela sve dane jeden kolega, ktery podnika).

Kazdpoadne by urcite dalsim pomohlo, kdyzbys ziskane informace nakonec sesumiroval a tady jeste jednou uvedl Úsměv
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
Slunecnice



Karma: -3
Příspěvků: 38


« Odpověď #6 : Prosinec 01, 2010, 08:35:13 pm »

Šebo, posílala jsem nedávno žádost o Kindergeld a musí na ní být potvrzení + kulaté razítko z obce, odkdy jsou děti hlášené v Německu k pobytu (nejsou tu narozené). Takže předpokládám, že na dítě v Německu nehlášené Kidergeld nedostaneš.
Zaznamenáno
Šeba



Karma: 0
Příspěvků: 4



« Odpověď #7 : Prosinec 02, 2010, 08:01:43 am »

Bohužel nemáte pravdu, již jsem se nato informoval u Familienkasse a nárok samozřejmně mám na přídavky Kindergeld. Ono je to tak, že ten papír co jste obdržela, slouží pouze pro potvrzení, že žijete s rodinou a svými dětmi v členském státě EU. A je prý úplně jedno kde. Dále po mě chtějí rodný list, a pokud dítě ješte studuje tak potvrzení o studiu. Důležité je pro Familienkasse, že pracujete v německu na trvalou pracovní smlouvu a odvádíte samozřejmně daně v Německu ze svého příjmu. Paní, které jsem se na to ptal, se dokonce zarazila, jak jsem si mohl myslet, že bych přídavek nedostal:-)  Dále pokud žijete v jiném státě než pracujete Familienkasse po mě chce ještě jakési potvrzení, že v ČR nepobírám přídavky na děti. Dokonce to potvrzení zasílají sami na ČSSZ do Prahy, takže bez starosti, jen to trochu déle trvá, ale paní mě ujistila, že nemusím mít strach, že to vyplácí zpětně a o příspěvky nepřijdu. Něco jiného je tzv. Kinderzuschlag, na ten prý nárok nemám, protože nemám trvalé bydliště v DE. Takže takhle pro upřesnění..Jarda
Zaznamenáno
Slunecnice



Karma: -3
Příspěvků: 38


« Odpověď #8 : Prosinec 02, 2010, 04:06:24 pm »

Jardo, v tom případě se omlouvám, že jsem tě mystifíkla - pochopila jsem z toho formuláře, že jim jde o bydlení v Německu. Příště budu více zkoumat a méně předpokládat Úsměv Jsem nováček a stále tápu.
Zaznamenáno
veifi



Karma: 0
Příspěvků: 2


« Odpověď #9 : Prosinec 15, 2010, 08:49:24 pm »

ahoj tadyJirka z plzně múžeš mipomoci chtěl bych makat v německu a nevim co a  jak pomohl bys mi??? odměna tě nemine!!!!!!a hlavně se naučím německy dik moc jirka!!!!
Zaznamenáno
petrysek23



Karma: 0
Příspěvků: 5



« Odpověď #10 : Září 05, 2013, 05:43:24 pm »

Ahoj taky bych se chtela zeptat kdyz pobiram v Cechach přídavek na dítě, který je 500 kc ale uz dva roky pracuji v nemecku, muzu svuj prispevek na dite v cechach zrusit a nechat si zazadat v nemecku o kindergeld? Protoze preci jen 184 euro a 500kc je sakra rozdil  Úsměv
Zaznamenáno
jirike
Host
« Odpověď #11 : Září 05, 2013, 08:09:29 pm »

Ahoj taky bych se chtela zeptat kdyz pobiram v Cechach přídavek na dítě, který je 500 kc ale uz dva roky pracuji v nemecku, muzu svuj prispevek na dite v cechach zrusit a nechat si zazadat v nemecku o kindergeld? Protoze preci jen 184 euro a 500kc je sakra rozdil  Úsměv

Mas narok v zemi ve ktere ziji deti...
ALE ! Pokud jeden z rodicu pracuje v jine zemi EU..... kde je vetsi...
Vlastnima slovama...
MAME VSICHNI TADY NAROK I TADY V NĚMECKU NA TEN ROZDIL...
Muj kamarad ze Slovenska uz na dve deti zijici na Slovensku dostava Kindergeld snizeny o castku kterou pobira jeho zena tam...
Jemu to slo rychleji, ja se uz 2x odvolal a porad to resi...
Ale bojuju porad...

Smernice EU i pres sve dvě novely hovori jasne...


« Poslední změna: Listopad 08, 2014, 02:36:19 am od David » Zaznamenáno
honza3333



Karma: -24
Příspěvků: 676


« Odpověď #12 : Září 05, 2013, 11:25:08 pm »

Oni nasi nemecti sousede moc nerespektuji evropske smernice a hodne zakonu si vysvetluji po svem. Vymlouvaji se a zkousi to do posledni chvile. Je treba to nevzdat a bojovat.
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #13 : Září 08, 2013, 03:12:19 pm »

Oni nasi nemecti sousede moc nerespektuji evropske smernice a hodne zakonu si vysvetluji po svem. Vymlouvaji se a zkousi to do posledni chvile. Je treba to nevzdat a bojovat.
O tom, co tvi němečtí sousedé respektují či ne, by ses možná mel vyjadřovat s zrochu větší dávkou pokory. To, cos zažil, jr nejspíš klasický případ byrokracie a ruzné informovanosti a snahy jednotlivých lidí. Pak také - ano, bohužel - je úspěch při jednání silně ovlivněn tvým vystupováním a přístupem.

Obojí posledně jmenované má ale s Německem společné jen to, žes to konkrétně ty tady zažil. Já obecně vidím potenciál zvůle jak úřadů, tak firem, na druhé straně hranice vyšší.

Méně plakat a více se snažit obvykle vede k úspěchu rychleji.
Tolik obecná vsuvka, aniž by měla - podobně jako ta tvoje - moc společného s tématem.
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
honza3333



Karma: -24
Příspěvků: 676


« Odpověď #14 : Září 08, 2013, 07:32:03 pm »

Jak to myslis mene plakat a vice makat? Ty konkretne vis jaky jsem mel problem a napises takovouhle kravinu. Az si prozijes 5mesicu ignorace, nezaplaceneho pojisteni a bez financnich prostredku, tak nikdy nenapises to co jsi napsal. Ja jsem tady tvoje nazory vzdycky radil k tem nejrozumnejsim, ale tohle jsi trochu prepisknul. A co se tyce slova makat, tak ja svuj boj ustal na 1000% a bylo mi priznano vse na co mam narok. A co se tyka tech evropskych smernic, tak je jich 90% k nicemu, protoze kazdy stat si vytvari vyjimky ve forme zakonu a vyhlasek a cela unie je vsem ukradena.

Zaznamenáno
Stran: [1] 2   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | © Socrates.cz 2024


spolujizda | Autostop.pl | Autostop.sk | Zahnarzt München